Саопштење Министарства спољних послова поводом случаја Ане Волш

21. јан 2023.
У Министарству спољних послова данас је обављен разговор са Миланком Љубичић, мајком држављанке Републике Србије Ане Волш, за којом се у САД спроводи интензивна потрага, односно истрага у вези са оптужбом за убиство против њеног супруга Брајана Волша у САД, у граду Кохасет, држава Масачусетс.

Том приликом, госпођа Љубичић је упозната са процедурама које се спроводе у случајевима нестанка, као и случајевима са смртним исходом држављана Републике Србије у иностранству, те с тим у вези надлежностима Министарства спољних послова.

Такође, указано је да се Министарству спољних послова, као ни дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у САД нису обраћали амерички органи поводом овог случаја, имајући у виду да је Ана Волш амерички држављанин, односно да није било захтева чланова Анине породице за поступање МСП према америчким органима. 

Захваливши се на понуђеној помоћи, госпођа Љубичић је, прихвативши сугестију Министарства спољних послова, у својству најближег сродника нестале Ане Волш потписала захтев за прибављање званичиног извештаја о нестанку њене ћерке у САД, као и свих потребних докумената с тим у вези.  

Министарство спољних послова је, по хитном поступку, овај захтев госпође Миланке Љубичић упутило Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку на даље поступање, односно прибављање потребних извештаја и података о предметном случају од надлежних органа САД. 

И овом приликом, у Министарству спољних послова је госпођи Љубичић  указано да породици остајемо на располагању за сваку врсту помоћи у предметном случају, у оквирима надлежности Министарства.