Otvorena izložba u Arhivu Jugoslavije „Beograd-Nju Delhi-75 godina diplomatskih odnosa“

12. dec 2023.
U Arhivu Jugoslavije je danas, uz prisustvo velikog broja zvanica, otvorena izložba „Beograd-Nju Delhi-75 godina diplomatskih odnosa“.

Na otvaranju izložbe su govorili direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić, ambasador Indije Šubardšini Tripati, a u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ambasador Irena Šarac.

Sedamdesetpetogodišnji put prijateljskih i partnerskih diplomatskih odnosa Srbije i Indije započeo je 5. decembra 1948, svega godinu dana nakon što je proglašena nezavisnost Republike Indije. 

U periodu od tada do današnjih dana međusobno prijateljstvo i srdačni kontakti bili su konstanta u odnosima dve države koje je i u najtežim trenucima odlikovalo međusobno poverenje, razumevanje i solidarnost.

Danas sa ponosom ističemo da se sveukupna bilateralna saradnja Srbije i Indije uspešno razvija i unapređuje na brojnim poljima, uz intenzivne saradnju i susrete na najvišem nivou.

Brižljiv odabir arhivske građe predstavljen na izložbi „Beograd-Nju Delhi -75 godina diplomatskih odnosa“ verodostojno je svedočanstvo bogate istorije bilateralnih odnosa i razvoja sveukupne saradnje dve države,  a stare fotografije i dokumenta imaju cilj da podsete na sve one ličnosti koje su doprineli stvaranju zajedničke istorije srpskog i indijskog naroda.