Dačić: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina

10. jan 2023.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, izjavio da su odnosi dve zemlje bazirani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa, poštovanju, ali i poštovanju prava nacionalnih manjina kako Mađara u Srbiji i tako i Srba u Mađarskoj.

"Time, što je najvažnije, dajemo veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu. Tome mogu da dodam da činjenica o strateškom partnerstvu nije samo mrtvo slovo na papiru, jer mi sa mnogim zemljama imamo ugovor o strateškom partnerstvu, a kao da ih nemamo. Ovde je reč da mi zaista rešavamo brojna pitanja veoma konkretna koja su od interesa građana naših zemalja", poručio je šef srpske diplomatije.

On je kao glavne izazove sa kojima su dve zemlje suočene, naveo rat, migracije i energetsku krizu, istakavši da Srbija i Mađarska nisu krive ni za jedan. 

"Nalazimo se u situaciji da moramo jedni drugima da pomažemo i da nema te saradnje bilo bi mnogo teže i Srbiji i Mađarskoj", poručio je Dačić.

Odlična saradnja dveju zemalja, ocenio je, rezultat je poverenja predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, ali i ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja koja su predano radila na tome. 

"Dogovorili smo se da imamo najmanje jedan sastanak godišnje u Beogradu i jedan u Budimpešti. Nije više vest da smo se sastali, ali je vest koliko su napredovali naši odnosi", konstatovao je Dačić.

Dodao je da svi sporazumi koji su potpisani između dveju zemalja imaju veliki značaj za naše građane, poput onog o zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih  predstavništava u svetu.

Dačić je naglasio da Srbija visoko ceni podršku Mađarske na našem evropskom putu.

"Bio sam svedok da je Sijarto više puta afirmativno govorio na međunarodnim skupovima podržavajući evropski put Srbije. Uvek je isticao da je Srbija primer dobrih međunacionalnih odnosa, a posebno je govorio o odličnom položaju Mađara u Srbiji i upoređivao ga sa drugim zemljama regiona", rekao je Dačić.

On je naveo da je Mađarska peti spoljnotrgovinski partner Srbije sa izuzetnim povećanjem robne razmene i sa željom da se to još poveća.

"Spremni smo da uložimo maksimum da rešavamo probleme kao što su granični prelazi i gužve na graničnim prelazima, rekonstrukcija tih prelaza sa obe strane kako bi se skratilo vreme čekanja, pitanje izgradnje železničkih pruga i puteva u Srbiji", naveo je šef srpske diplomtije.

On je posebno apostrofirao da dve zemlje moraju da se pomaže u snabdevanju energentima.

"Srbija, a verujem ni Mađarska, nema nikakvih posebnih ljubavi prema poreklu gasa i nafte. Samo nam je važno da ga imamo. Naši građani ne mogu da žive i greju se od obećanja. Mi ne spadamo u zemlje koje imaju naftu i gas iz domaćih izvora. Da nismo završili Turski tok, a da nije bilo Mađarske, verujem da ne bi bili tako uporni u njegovoj izgradnji, mi ne bismo mogli da zatvorimo taj deo", istakao je Dačić. 

Dodao je da sada, sa ponosom, može da kaže da smo odradili deo od 403 kilometara, koliko ima od bugarske do mađarske granice, a koji prolazi kroz Srbiju i kojim se doprema gas u Mađarsku, a moguće i dalje u zemlje EU.

"Zainteresovani smo da napravimo konekciju i za naftu, jer mi nismo izuzeti od sankcija prema ruskoj nafti. Određene naftovode koje imamo prema Hrvatskoj, ne možemo da dopremamo rusku naftu jer je pod sankcijama", rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Foto: MSP / Tanjug