Дачић: Односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у последњих 10 година

10. јан 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у последњих 10 година.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са мађарским колегом Петером Сијартом, изјавио да су односи две земље базирани на међусобном поверењу, сарадњи, тражењу заједничких интереса, поштовању, али и поштовању права националних мањина како Мађара у Србији и тако и Срба у Мађарској.

"Тиме, што је најважније, дајемо велики допринос миру и стабилности у региону. Томе могу да додам да чињеница о стратешком партнерству није само мртво слово на папиру, јер ми са многим земљама имамо уговор о стратешком партнерству, а као да их немамо. Овде је реч да ми заиста решавамо бројна питања веома конкретна која су од интереса грађана наших земаља", поручио је шеф српске дипломатије.

Он је као главне изазове са којима су две земље суочене, навео рат, миграције и енергетску кризу, истакавши да Србија и Мађарска нису криве ни за један. 

"Налазимо се у ситуацији да морамо једни другима да помажемо и да нема те сарадње било би много теже и Србији и Мађарској", поручио је Дачић.

Одлична сарадња двеју земаља, оценио је, резултат је поверења председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана, али и министарстава спољних послова двеју земаља која су предано радила на томе. 

"Договорили смо се да имамо најмање један састанак годишње у Београду и један у Будимпешти. Није више вест да смо се састали, али је вест колико су напредовали наши односи", констатовао је Дачић.

Додао је да сви споразуми који су потписани између двеју земаља имају велики значај за наше грађане, попут оног о заједничком коришћењу дипломатско-конзуларних  представништава у свету.

Дачић је нагласио да Србија високо цени подршку Мађарске на нашем европском путу.

"Био сам сведок да је Сијарто више пута афирмативно говорио на међународним скуповима подржавајући европски пут Србије. Увек је истицао да је Србија пример добрих међунационалних односа, а посебно је говорио о одличном положају Мађара у Србији и упоређивао га са другим земљама региона", рекао је Дачић.

Он је навео да је Мађарска пети спољнотрговински партнер Србије са изузетним повећањем робне размене и са жељом да се то још повећа.

"Спремни смо да уложимо максимум да решавамо проблеме као што су гранични прелази и гужве на граничним прелазима, реконструкција тих прелаза са обе стране како би се скратило време чекања, питање изградње железничких пруга и путева у Србији", навео је шеф српске дипломтије.

Он је посебно апострофирао да две земље морају да се помаже у снабдевању енергентима.

"Србија, а верујем ни Мађарска, нема никаквих посебних љубави према пореклу гаса и нафте. Само нам је важно да га имамо. Наши грађани не могу да живе и греју се од обећања. Ми не спадамо у земље које имају нафту и гас из домаћих извора. Да нисмо завршили Турски ток, а да није било Мађарске, верујем да не би били тако упорни у његовој изградњи, ми не бисмо могли да затворимо тај део", истакао је Дачић. 

Додао је да сада, са поносом, може да каже да смо одрадили део од 403 километара, колико има од бугарске до мађарске границе, а који пролази кроз Србију и којим се допрема гас у Мађарску, а могуће и даље у земље ЕУ.

"Заинтересовани смо да направимо конекцију и за нафту, јер ми нисмо изузети од санкција према руској нафти. Одређене нафтоводе које имамо према Хрватској, не можемо да допремамо руску нафту јер је под санкцијама", рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Фото: МСП / Танјуг