Srbiju i Belorusiju veže čvrsto i tradicionalno prijateljstvo

23. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Belorusije Vladimirom Makejom.

Tom prilikom sagovornici su konstatovali da naše zemlje i narode veže čvrsto i tradicionalno prijateljstvo.

Selaković je sa beloruskim kolegom razgovarao o unapređenju političkog dijaloga dveju zemalja i saradnje na svim poljima od obostranog interesa.

Šef srpske diplomatije naglasio je da, pre svega, postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje, koja je i dalje ispod realnih mogućnosti i interesa dveju zemalja.

Ministar Selaković je sagovorniku izrazio zahvalnost zbog dosledne podrške Belorusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i zbog stava u međunarodnim organizacijama po pitanju članstva takozvanog Kosova. Takođe, upoznao je beloruskog ministra o aktuelnoj situaciji na KiM i jednostranim akcijama Prištine, kao i o odbijanju da primene Briselski sporazum više od sto meseci.

Selaković je istakao da su stabilnost i mir u regionu glavni cilj Srbije i osnov za ekonomski razvoj celog regiona, izdvojivši „Otvoreni Balkan“ kao odličnu inicijativu za ekonomsku saradnju i napredak regiona. Informisao je, takođe, beloruskog ministra o ekonomskim reformskim uspesima Srbije, koji su rezultat vizije predsednika Vučića.