Ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana podići na nivo na kojem su politički odnosi

27. Jul 2021.
Trećeg danas zvanične posete ministra Selakovića Azerbejdžanu održano je šesto zasedanje Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju i trgovinu kojem su kopredsedavali ministar Selaković i ministar rada i socijalne zaštite Azerbejdžana Sahil Babajev.

Nakon sastanka, Selaković je istakao da su bilateralni politički odnosi i strateško partnerstvo na veoma na visokom nivou, i posebno podvukao da značajan doprinos takvoj saradnji daju i odlični prijateljski odnosi dvojice predsednika.

Šef srpske diplomatije rekao je da je glavni zaključak današnjeg, šestog zasedanja MK, upravo taj da je potrebno podići nivo ekonomske saradnje i trgovinske razmene na nivo na kojem su naši politički odnosi.

„Ministar Babajev i ja smo pokazali spremnost da damo novi kvalitet u radu MK, želimo da identifikujemo dodatne oblasti u kojima možemo imati dobru saradnju i postići dobre rezultate“, izjavio je Selaković i dodao da je sa ministrom Babajevim razgovarao i o poseti predsednika Alijeva Beogradu, 10. oktobra.

Ministar Selaković je ukazao da ekonomska saradnja i trgovinska razmena imaju tendenciju rasta, da su i dalje na skromnom nivou, kao i da je potrebno uložiti dodatne napore da se one intenziviraju. 

Selaković je rekao i da ga je ministar Babajev obavestio o donaciji Azerbejdžana koja će biti realizovana u narednom periodu, ali da će javnost o tome obavestiti dvojica predsednika tokom posete u oktobru.

Ministar rada i socijalne zaštite Azerbejdžana Sahil Babajev izjavio je da je saglasan sa ocenom ministra Selakovića da su politički odnosi dve zemlje na najvišem nivou i da je neophodno da i ekonomska saradnja dostigne taj nivo.

Takođe, pozvao je srpske kompanije da uzmu učešće u rekonstrukciji u postkonfliktim područjima u Azerbejdžanu.