VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za vize i ostale informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Sao Tome i Prinsipe u Briselu.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Više informacija o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije - https://www.who.int/.
Bolnice i druge medicinske ustanove su ograničenog kapaciteta i brojna medicinska stanja zahtevaju odlazak u Evropu, Južnu Afriku, Ganu ili Gabon radi tretmana. Preporučuje se adekvatno zdravstveno osiguranje i posedovanje sredstava koja bi mogla da pokriju troškove odlaska u drugu zemlju i dobijanja medicinskog tretmana.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednost na Sao Tome i Prinsipe je dobra i rizik od incidenata je generalno nizak, pri čemu se pljačke mogu desiti. Imajući navedeno u vidu, preporučuje se da se obrati pažnja na vredne stvari i novac, da se oni po mogućstvu ostavljaju u hotelu, kao i da se obrati pažnja na lične stvari, posebno tokom boravka na plaži.

TRANSPORT – Aerodromi na STP su Sao Tome - „Međunaordni aerodrom Sao Tome" i Santu Antoniu – Aerodrom „Prinsipe".
Za iznajmljivanje vozila (rent-a-car) neophodno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole. Većina puteva je u lošem stanju, posebno van prestonice. Preporučuje se da izbegava noćna vožnja, s obzirom na moguće životinje na putu, kao i tokom perioda velikih kiša.
Pored lokalnih autobusa i kombija, postoji solidna taksi služba. U taksi službi se koriste kako automobili, tako i motocikli.

OSTALO – Pozivni broj za Sao Tome i Prinsipe je 00 239.
Nacionalna valuta je dobra. Kreditne kartice je moguće koristiti na vrlo malom broju mesta. Potrebno je blagovremeno proveriti sa hotelima ili restoranima da li prihvataju kreditne kartice. Keš se sa kreditne kartice može preuzeti u glavnoj banci na Sao Tome, uz korišćenje Visacard. U hitnim slučajevima moguće je obaviti transfer novca putem servisa kao što je Western Union.

Kontakti:
Prilikom boravka na Sao Tome i Prinsipe, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Luandi, Angola, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Namibiju, putem sledećeg kontakt telefona: + 244 / 222-321-421, + 244 / 222-327-240, + 244 / 222-320-393 i elektronske adrese: srb.emb.angola@mfa.rs .