VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši:

Viza nije potrebna do 90 dana od dana ulaska (važi od 16.10.2019.)

Obični pasoši i druge putne isprave:

Potrebna viza

Napomena:

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza (turistička ili poslovna), koja se može dobiti u Ambasadi Mjanmara u Beogradu, ili apliciranjem putem on-line sistema http://evisa.moip.gov.mm .
Prilikom ulaska u zemlju, putnicima se meri temperatura. Putnici sami snose troškove testiranja, izolacije i lečenja od Covid-19 i drugih bolesti, samim tim potrebno je posedovati putno zdravstveno osiguranje (osiguranje se može kupiti i od mjanmarskog osiguranja www.mminsurance.gov.mm).  Ukoliko se tokom boravka u Mjanmaru pojave simptomi Covid-19, putnici su dužni da se jave lekaru.
Putnici su obavezni da poštuju pravila mjanmarskih organa o javnom zdravlju, a u slučaju njihovog kršenja, protiv putnika će se pokrenuti postupak.
VAŽNO: Posebno skrećemo pažnju da je uočen povećan rizik od internet prevara, odnosno postojanja lažnih oglasa o zaposlenju u IT sektoru. Savetujemo da: Pre prihvatanja posla, proverite kompaniju posebno ako je opis delatnosti firme neprecizan i/ili ima malo podataka o zaposlenju; Obavestite porodicu i prijatelje da se zbog posla selite u inostranstvo i ostavite im kontakt podatke iz oglasa, kao i da sa njima dogovorite redovno javljanje; Kontaktirate nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo R. Srbije po dolasku u zemlju, a naročito u slučajevima zloupotreba. Za više informacija videti: https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2023/INTERPOL-issues-global-warning-on-human-trafficking-fueled-fraud i https://www.ic3.gov/Media/Y2023/PSA230522 .

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nivo zdravstvenih usluga u državnim bolnicama je na prilično niskom nivou, za razliku od privatnih zdravstvenih ustanova/bolnica u kojima su cene vrlo visoke. Zdravstveno osiguranje za COVID-19 je obavezno i pokazuje se zdravstvenim radnicima prilikom ulaska u Mjanmar. U perifernim delovima Jangona i pojedinim ruralnim delovima zemlje ima dosta slučajeva malarije i dengi groznice. Treba koristiti isključivo flaširanu vodu za piće i izbegavati konzumiranje hrane i pića u uličnim i malim restoranima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Na snazi je vanredno stanje širom zemlje, uvedeno 1. februara 2021. godine. Kompleksa bezbednosna situacija je podložna brzim promenama, a uključuje oružane borbe, vazdušne udare, upotrebu vatrenog oružja i eksplozije. U delovima Mjanmara zavedena je vojna uprava, a u pojedinim gradovima, uključujući Jangon, na snazi je policijski čas. Potrebno je poznavati domaća pravila i ograničenja i u potpunosti ih poštovati tokom boravka u Mjanmaru.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi se nalaze u Jangonu, Mandaleju i NejPjiDou. Aktuelne informacije o kopnenim graničnim prelazima mogu se naći na sajtu Ministarstva rada, imigracije i stanovništva http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
Za upravljanje motornim vozilom strancima potrebna je međunarodna vozačka dozvola.

OSTALO – Hotelski troškovi mogu se platiti kreditnim karticama (Visa i Mastercard), gotovinski u domaćoj valuti Ćat (Kyat) ili stranoj valuti (USD je dominantna strana valuta). Troškovi hrane i pića u restoranima i kupovine u tržnim centrima se plaćaju u domaćoj valuti.

Kontakti:
Prilikom boravka u Mjanmaru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Jangonu (adresa: 114-AInyaRoad, KamayutTownship, Jangon), putem sledećeg kontakt telefona: 01 515-282 i 01 515-283 i elektronske adrese: serbemb@yangon.net.mm