VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Vize se mogu dobiti u DKP i na graničnim prelazima
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Nosiocima diplomatskih, službenih i običnih pasoša potrebna je viza i može se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Jordana ili na graničnim prelazima. Za nosioce putnog lista u tranzitu neophodna je viza. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti minimum 6 meseci od vremena ulaska u državu. Više informacija u vezi sa putovanjem u Hašemitsku Kraljevinu Jordan možete pronaći klikom na sledeće linkove:
https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html
https://international.visitjordan.com/page/4/visas-to-jordan.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga su skuplje nego kod nas, te stoga savetujemo posedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja. Obavezno je konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja, sem da je voće i povrće neophodno dobro oprati flaširanom vodom.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Jordanu je generalno stabilna i pored toga što se ova zemlja nalazi između Iraka i Sirije. Državljani Republike Srbije u ovom trenutku nisu posebno bezbednosno ugroženi prilikom svog boravka na ovom prostoru. Međutim, neophodno je imati na umu da situacija može da se promeni praktično preko noći, pod uticajem događaja u susednim zemljama. S druge strane, stope kriminala su generalno niže nego u evropskim zemljama.

TRANSPORT – Najveći međunarodni aerodrom je u Amanu. Sve veće svetske avio-kompanije imaju letove za Aman, a jordanski Royal Jordanian ima letove za sve važnije svetske destinacije. Postoji i određeni broj low cost kompanija koje lete za veće evropske gradove. Jordanska luka Akaba nalazi se na Crvenom moru. Putnička železnička mreža u regionu je slabo razvijena. Prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su autobusi, mini-busevi i taksi. Ne poštuje se red vožnje, autobusi polaze kad se napune. Taksi služba je dobro organizovana, a uglavnom ne koriste taksimetre pa pre vožnje ugovorite cenu. Putna mreža u regionu je dosta razgranata i putevi su uglavnom dobri, iako je auto-puteva vrlo malo.
Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Skrećemo pažnju da automobilima koji koriste dizel gorivo nije preporučljivo dolaziti zbog lošeg kvaliteta goriva.

OSTALO – Nacionalna valuta je jordanski dinar (JOD) čija je vrednost: 1 JOD=1,41 USD i 1 JOD=1,33 EUR. Upotreba kartica je ograničena.
„Cenkanje" pri kupovini (i to naročito u „sukovima" ili uličnim radnjama) deo je ovdašnje kulture.
S obzirom da se radi o islamskoj zemlji, trebalo bi poštovati generalna pravila koja važe u celom muslimanskom svetu. Ovo se prvenstveno odnosi na odevanje žena.

Kontakti:
Prilikom boravka u Hašemitskoj Kraljevini Jordan za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Siriji, Damask, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Hašemitsku Kraljevinu Jordan, putem sledećeg kontakt telefona: +963 11 6120682, +963 11 6120683, faks: +963 11 6120684 kao i elektronske adrese: srb.emb.syria@mfa.rs .