Zvaničan naziv
REPUBLIKA AUSTRIJA
Državno uređenje
Savezna republika
Glavni grad
Beč
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1874. godine

Politički odnosi
Političke odnose u poslednjoj deceniji karakteriše intenzivan dijalog i zalaganje Austrije za što brže napredovanje Srbije u evropskim integracijama, što je politika koju Austrija principijelno zastupa prema Zapadnom Balkanu.
Srbija i Austrija neguju intenzivan i kontinuiran politički dijalog:
PR A. Vučić je boravio u poseti R. Austriji 7. jula 2023. godine, prilikom održavanja trećeg Trilateralnog samita sa Austrijom i Mađarskom o migracijama. U svojstvu predsednika Narodne skupštine RS, I. Dačić je posetio Austriju 10. i 11. juna 2021. godine. Predsednica Vlade A. Brnabić učestvovala je na Samitu Austrija – Z. Balkan, 18. juna 2021. godine u Beču. PPV i MSP I. Dačić je bio u bilateralnoj poseti Austriji 22. marta 2023. godine. Sa austrijske strane, predsednik R. Austrije Aleksander Van der Belen posetio je R. Srbiju oktobra 2018. godine, praćen velikom privrednom i naučno-kulturnom delegacijom. Predsednik Nacionalnog veća V. Sobotka je posetio R. Srbiju, maja 2023. godine. Savezni kancelar R. Austrije K. Nehamer je boravio u poseti R. Srbiji prilikom održavanja drugog Trilateralnog samita o migracijama novembra 2022. godine, dok je u bilateralnoj poseti boravio 17. marta 2022. g. MIP Austrije A. Šalenberg je bio u Beogradu 5. oktobra 2022. godine i sa MIP Mađarske i MSP RS je učestvovao u okviru trilateralnog formata na temu migracija u Beogradu, dok je u bilateralnoj poseti Beogradu bio 13. juna 2022. godine. Susreti na najvišem nivou se redovno održavaju i na marginama međunarodnih skupova.

Ekonomski odnosi
U 2022.  godini, ukupna razmena roba i usluga je bila na rekordnom nivou i dostigla je skoro 2,6 milijardi evra.
Austrija je izuzetno važan privredni partner Srbije i predstavlja jednog od najvećih investitora u našu zemlju. U Srbiji je aktivno 781 privrednih društava u kojima udeo u vlasništvu imaju pravna i fizička lica iz Austrije, dok je preko 450 austrijskih kompanija prisutno u Srbiji. U Srbiji posluje nekoliko najznačajnijih austrijskih banaka i osiguravajućih kompanija: Raiffeisen, Erste, Addiko, WienerStaedtische, Grawe, telekomunikaciona kompanija „Telekom Austria“ čija je investicija u mobilnu telefoniju (VIP Mobile/A1) najveće greenfield ulaganje, naftna kompanija OMV, kao i druge velike kompanije kao što su Swarovski, Henkel, Rauch, Knauf, Strabag.

Ugovorno stanje
Konsolidacija ugovornog stanja između dve zemlje izvršena je 1997. godine. Na snazi je ukupno 58 sporazuma, neki od njih su:
Sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke i obrazovanja (14.04.1972.g.)
Sporazum između SR Jugoslavije i Vlade R. Austrije o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja (12.10.2001.g.)
Sporazum između Savezne vlade SRJ i austrijske Savezne vlade o privrednoj, poljoprivrednoj, industrijskoj, tehničkoj i tehnološkoj saradnji (12.10.2001.g.)
Sporazum između R. Srbije i R. Austrije o socijalnoj sigurnosti (26.01.2012.g.)
Austrija je donela odluku o izmenama Uredbe o sprovođenju Zakona o vozačkim dozvolama, koja je stupila na snagu 7. februara 2017.g., kojima se ukida obaveza polaganja vozačkog ispita za građane R. Srbije u Austriji koji imaju vozačku dozvolu R. Srbije.

Kontakti
Ambasade Republike Srbije u Beču: http://www.vienna.mfa.gov.rs/
Ambasada Republike Austrije u Beogradu: http://www.bmeia.gv.at/belgrad
Kontakt u MSP: Odeljenje za Evropu, tel. +381113068326/8274, e-pošta: oev@mfa.rs