Trilateralni sastanci sa Grčkom i Kiprom svakih šest meseci

05. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković održao je danas trilateralni sastanak sa ministrima inostranih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom i Grčke Nikosom Dendijasom.

Šef srpske diplomatije tom prilikom istakao je da je sa kolegama razgovarao o evropskoj budućnosti naše zemlje, ali i da je postigao dogovor o sastancima svakih šest meseci, na kojima će govoriti o temama iz više oblasti koji su od interesa za Srbiju, Grčku i Kipar.

Selaković je ukazao da se razgovaralo i o ekonomskoj saradnji, infrastrukturi, jačanju veza, energetici, o snabdevanju gasom iz različitih izvora i različitim putanjama i istakao da je glavni cilj Srbije u regionalnoj politici očuvanje mira i stabilnosti.

Kako je dodao, ministri su se saglasili da je potrebna veća saradnja u oblasti turizma, poljoprivrede, i IT sektora.

Ministar Selaković zahvalio je Grčkoj i Kipru na principijalnoj podršci po pitanju očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, ali i po pitanju evropskih integracija i ukazao da Srbija daje podršku Grčkoj za nastavak dijaloga sa Turskom, kao i kada je reč o dogovoru sa Albanijom u vezi sa određivanjem granica između dve zemlje.

Takođe, Srbija je, ističe, ponovila podršku suverenitetu Kipru i takođe dala podršku za nastavak dijaloga između Kipra i Turske.

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis zahvalio je Selakoviću na gostoprimstvu, navodeći da tri zemlje imaju prijateljske veze, a da buduća trilateralna saradnja predstavlja stvaranje pozitivne agende u interesu svih naroda.

On je istakao da će građani i Srbije i Grčke od 1. aprila moći da putuju na Kipar uz negativan PCR test, navodeći da je to prvi korak ka vraćanju u normalno stanje.
„Krajnji cilj je jačanje stabilnosti i blagostanja Zapadnog Balkana i Istočog Mediterana”, rekao je Hristodulidis i čestitao Srbiji na impozantnom tempu imunizacije koji našu zemlju stavlja u sam svetski vrh.

Ministar inostranih poslova Kipra naglasio je da je danas srpskom kolegi potvrdio i snažnu podršku Srbiji i spremnost za svaku moguću pomoć u ostvarivanju strateškog cilja ulaska u EU, kao i kada je u pitanju nepriznavanje KiM.

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas je ukazao na perspektivu saradnje Grčke i Srbije u oblasti energetike i bezbednosti, kao i infrastrukture.
Dendijas je rekao da ga brinu migrantski tokovi, a poručio je i da Turska mora da jača kontrolu svojih granica.

Šef grčke diplomatije ponovio je podršku njegove zemlje Srbiji na evropskom putu i precizirao da je grčki premijer dao nalog da se učini sve da se pomogne našoj zemlji na tom putu.