Starović: Veoma dobar izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

22. okt 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović ocenio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije veoma dobar, možda i najpozitivnije intoniran u poslednjih nekoliko godina, ali da nema mesta za euforiju, jer o preporuci da se do kraja godine otvore još dva klastera u pregovorima konačni sud donose države članice EU.

Starović je, gostujući na RTS, podsetio na primer preporuke za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ali da tu odluku redovno blokiraju države članice EU.

„Naše je da nastavimo reforme, svesni činjenice da je punopravno članstvo u EU naš nedvosmislen interes, ali isto tako svesni činjenice da to samo manjim delom zavisi od nas, a mnogo većim delom od volje država članica”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom povoljnijih prognoza svetskih institucija o rastu srpske privrede, Starović je rekao da je gotovo izvesno da će stopa rasta BDP u Srbiji ove godine biti iznad sedam odsto i da ćemo po tome sigurno biti na vrhu Evrope.

Starović je naglasio da imamo sve potencijale da postanemo ekonomski motor ovog dela Evrope i da je zato bitno da nastavimo sa sprovođenjem ekonomskih politika, ali u isto vreme da insistiramo na regionalnoj ekonomskoj integraciji i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan”.

„Nadam se da će uz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju i drugi zapadnobalkanski partneri to prepoznati i da ćemo ostvariti tu veliku perspektivu koja stoji pred nama, a to je da na jedan duži rok mi u regionu uspostavimo održive stope privrednog rasta od preko pet odsto godišnje”, rekao je Starović.

Objasnio je da na taj način ubrzavamo našu ekonomsku konvergenciju sa evropskim okruženjem i državama članicama EU.

Starović je rekao da, bez obzira na sve političke kriterijume za pristupanje EU, uvek postoji ono što se čita između redova, a to je da se države koje žele da stupe u članstvo EU po svojim ekonomskim performansama i parametrime bar donekle približe evropskom proseku.

„Kroz razvijanje inicijativa regionalne ekonomske saradnje, mi pospešujemo razvoj svoje ekonomije i suštinski se približavamo EU”, naveo je Starović.

Osvrćući se na nedavnu posetu šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića Vatikanu, Starović je istakao da je ona bila izuzetno važna, kao i poruke koje je dobio u sedištu Svete Stolice.

Starović je rekao da naša javnost mora imati razumevanja za činjenicu da su, bez obzira koliko komplikovani nekada bili odnosi između Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, odnosi Republike Srbije i Svete Stolice za nas veoma dragoceni, imajući u vidu da ona ne priznaje jednostrano proglašenju nezavisnost tzv. „Kosova“, kao i da je autoritet Vatikana kao države u međunarodnoj areni izuzetno velik.

„Ne bih licitirao sada, ali sigurno postoji barem nekoliko destine suverenih država, pre svega u Latinskoj Americi, ali ne samo u tom delu sveta, koje u svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji u značajnoj meri prate  pozicioniranje Svete Stolice. Ukoliko bi, ne daj Bože, došlo do promene takvog stava, a čuli smo sada da neće, to bi se veoma negativno odrazilo na naše nacionalne interese”, naveo je Starović.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova je naveo da moramo biti svesni još jedne činjenice, a to je da rimokatolički svet broji više od 1,3 milijardi ljudi.

„Moramo da se izmestimo iz te perspektive koja je ne samo balkanocentrična, već i evrocentrična. Najveći broj rimokatolika na svetu živi izvan evropskog kontinenata, govorimo o nacijama sa kojima mi imamo veoma dobre i prijateljske odnose i zato je bitno da taj dijalog između Srbije i Svete Stolice bude i dalje intenzivan”, rekao je Starović.

Komentarišući nedavni skup Pokreta nesvrstanih zemalja, održan u Beogradu povodom 60 godina od prve konferencije tog pokreta, i poruke koje su poslate te reagovanja na te poruke u svetu, Starović je naveo da je Beograd 11. i 12. oktobra bio prestonica svetske diplomatije.

„Mi još uvek pokušavamo da nekako saberemo utiske, 120 država je bilo predstavljeno na toj velikoj konferenciji u Beogradu, od toga čak 50 država na visokom ministarskom ili najvišem nivou kada govorimo o šefovima država i vlada. Samo je ministar Selaković imao preko 40 bilateralnih susreta, ja sam imao oko 15”, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, tek ćemo u narednim  mesecima u potpunosti procesuirati sve one predloge koje smo dobili, a tek u narednim mesecima i godinama ćemo ubirati plodove koji su proistekli iz ove velike konferencije.

„U svakom slučaju, to je veliki uspeh Republike Srbije. Siguran sam da i naši građani imaju razloga da  budu zadovoljni i ponosni zbog toga”, kaže Starović.

 

Starović: Priština i juče pokazala odsustvo volje za bilo kakvim kompromisom
 
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je i na jučerašnjim tehničkim pregovorima u Briselu o registarskim tablicama za vozila Priština pokazala svoj poznat stav i odsustvo volje za bilo kakvim kompromisom.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da Aljbin Kurti i njegovi saradnici veoma jasno i otvoreno kažu da ne žele da sprovode Brisleski sporazum i smatraju da on za njih nije obavezujući, uz obrazloženje da ga je potpisala prethodna prištinska administacija za koju navode da su kriminaci, a što nije daleko od istine.

Na taj način, smatra Starović, otvoreno bacaju rukavicu u lice ne samo Beogradu, nego i evropskom medijatoru.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova je naveo da veruje da se polako približavamo momentu istine kada moramo dobiti odgovor na pitanje da li je Briselski sporazum na snazi ili nije.

“Moramo dobiti veoma jasne garancije da ako Briselski sporazum jeste na snazi da se on mora primeniti u celosti, što bi za nas bilo najbolje moguće rešenje i ishod. Ali, ako jasne garancije od evropskog medijatora ne dobijemo, bojim se da ćemo doći u situaciju da ćemo se u brojnim segmentima morati vratiti u vreme pre potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine”, kaže Starović.

Smatra da to ne bi bilo dobro i da bi to bila neka vrsta iznuđenog rešenje.

Starović je naveo da su albanski birači pokazali šta misle o politici Kurtija koju karakteriše odsustvo bilo kakve volje za sporazumom i kompromisom time što je Kurti na lokalnim izborima održanim 17. oktobra izgubio blizu 300.000 glasova.

“U svemu tome leži opasnost u skladu sa narodnom mudrošću da je zver najopasnija kad je ranjena. Imamo dozu opreza vezano za buduće poteze Kurtija. Bojim se da ćemo u narednim nedeljama i mesecima, nažalost, svedočiti novim pokušajima Prištine da destabilizuje situaciju i izazove nove incidente”, rekao je Starović.
Na pitanje o izjavama iz Prištine da neće formirati Zajednicu srpskih opština, Starović je naveo da je to izazov koji Priština upućuje Beogradu i Evropskoj uniji, uz jasnu poruku Prištine da oni iz Briselskog sporazuma uzimaju samo one segemente koji im odgovaraju.

“Za Srbe je to nasušna potreba. Nadam se da će u samoj EU prevladati razum i da će shvatiti da je to jedini put napred da se Zajednica srpskih opština formira na način predviđen Briselskim sporazumom ili ulazimo u fazu koja će biti neprijatna i možda označiti prekretnicu”, rekao je Starović.