Starović: Teško prenaglasiti značaj proizvodnje ruske vakcine u Srbiji

16. apr 2021.
Značaj početka proizvodnje ruske vakcine Sputnjik Ve u Srbiji je veliki i teško je prenaglasiti ga, rekao je danas državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

Najveću korist od toga, kako je istakao, imaju građani Srbije.
Starović je podsetio da je više od 40 odsto punoletnih građana Srbije do danas primilo bar prvu dozu vakcine i ukazuje da je naša zemlja zaista na putu da pre mnogo evropskih država dostigne nivo kolektivnog imuniteta koji bi joj omogućio potpuno otvaranje.
„Nikada do sada, ja se zaista ne sećam, nisu postojale takve ode i takav način izveštavanja o Srbiji kao što vidimo poslednjih nekoliko meseci. Govorimo o najznačajnijim i najuticajnijim medijima u SAD, Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Kini i Rusiji“, rekao je Starović za Radio Beograd i dodao da je činjenica da je način na koji se Srbija bori sa svetskom epidemijom i te kako podigao profil i imidž Srbije širom planete.
Prema njegovim rečima, neko to naziva „vakcinalnom diplomatijom“, neko „ofanzivom šarma“, ili „projekcijom moći“, ali činjenica je da je imidž i kredibilitet Srbije sada neuporediv sa bilo kojim drugim periodom.
Osvrćući se na aktuelnu zvaničnu posetu šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića Moskvi, državni sekretar je naglasio da Srbija „sigurno može da računa na punu podršku Ruske Federacije i da su to, kako je ukazao, poruke koje se redovno emituju, kako iz Kremlja, tako i iz ambasade Rusije u Beogradu.
Podsetio je na nedavnu sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj je ruski predstavnik reagovao prvi na nedopustivo prikazivanje zastave tzv. Kosova i obrazložio zašto je tako nešto neprihvatljivo.
Starović ukazuje da je politika Ruske Federacije po tom pitanju konzistentna i istakao je da e Srbija „i te kako“ zahvalna svojim ruskim prijateljima na tome što nažno podržavaju očuvanje osnovnih principa međunarodnog javnog prava, pre svega u pogledu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije.
„Sigurni smo da tu nikakvih promena neće biti, ali su nam dragocene i druge poruke koje dolaze iz Moskve koje govore da će Rusija u kontekstu pregovora između Beograda i Prištine podržati i svako rešenje kojim zvanični Beograd bude sklon“, rekao je Starović.
Kako je dodao, Rusija, kao stalni član SBUN ima važnu ulogu, budući da šta god i kad god bude dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine, svako rešenje moraće biti verifikovano pred tim Savetom.
Starović je napomenuo da je poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji svakako planirana za ovu godinu i moguće da će već tokom aktuelne posete ministra Selakovića prestonici Ruske Federacije biti jasnija slika kada bi do te posete tačno moglo da dođe. 
Ipak, Starović ističe da je iskazana veoma jasna namera i dobra volja ruske strane da ta poseta bude i realizovana, imajući, između ostalog, u vidu da je Ruska Federacija pružila značajnu pomoć Srbiji kao državi i kao SPC pri završetku radova u Hramu Svetog Save na Vračaru.
Kada se govori o političkoj saradnji dvbe zemlje, Starović ističe da nema nijedno otvoreno političko pitanje, kao i da se ekonomska saradnja nalazi u fazi uzleta.
„Generalno posmatrano, taj mozaik bilateralne saradnje između Moskve i Beograda zaista je šarolik i bogat i koristim metaforu ne bez razloga, jer podseća na one divne mozaike u Hramu Svetog Save na Vračaru koji su nam donirani od strane naših prijatelja iz Ruske Federacije“, naveo je državni sekretar.
Prema njegovim rečima, Ruska Federacija jedan je od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera i uočeni su sektori kao što je sektor poljoprivrede, gde srpski proizvodi mogu biti atraktivni za rusko tržište i uveren je da će i to biti jedna od tema kojom će se naša delegacija u Moskvi baviti.