Selaković: Niz manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

02. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković najavio je da će 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, biti obeležen nizom manifestacija, a da će centralna biti održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Selaković je na TV ”Hepi” rekao da je predviđeno obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha Porfirija.

“Glavni cilj u pokušaju da utemeljimo ovaj praznik jeste da motivišemo sve naše građane gde god živeli, Srbe iz svih krajeva, da toga dana tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu našu trobojku, zastavu koja je jedna od simbola Srba gde god živeli”, rekao je Selaković.

Naveo je da su pripremljeni i spotovi gde proslavljeni Srbi iz različitih oblasti života pozivaju naš narod da to učini.

Naglasio je da je to dan koji svima treba da služi na ponos i dan kada treba da utemeljujemo našu trobojku kao simbol našeg roda.  

Podsetio je da je Aleksandar Vučić u vreme kada je došao na čelo vlade sa tadašnjim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pokrenuo inicijativu zajedničkog obeležavanja datuma koji su od značaja za srpski narod, istoriju i tradiciju.

Selaković je rekao da je praznik uspostavljen na zasedanju Visokog saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske u Beogradu pre više od godinu dana i da je doneta odluka da se zajednički obeležava 15. septembar kada je 1918. probijen Solunski front.

“Time je otpočela nova stranica naše istorije, neverovatan vojnički nadljudski poduhvat naših vojnika koji su od 15. septembra do 1. novembra pod punom borbenom opremom u borbi prešli razdaljinu od planine Nidže, Dobrog polja, Kajmakčalana do Beograda”, rekao je Selaković.

Naveo je da obeležavamo i one datume koji nisu veseli i lepi, kao što je stradanje našeg naroda u “Oluji”, logoru Jasenovac, početak NATO agresije, ali da ovoga puta počinjemo da obeležavamo ono što je na slavu, diku i ponos čitavom srpskom rodu.

Podsetio je da prošle godine nije bilo moguće organizovati obeležavanje praznika zbog pandemije, a da se ove godine nastoji da proslava bude organizovana na dostojanstven i velelepan način.

Selaković je najavio da će pre centralne manifestacije, u Beogradu na različitim tačkama biti organizovana okupljanja, uz učešće Garde Vojske Srbije i njenog reprezentativnog orkestra, i uz, kako kaže, najveću svetinju iz tog vremena, a to je 51 srpska pukovska zastava, koje su simboli srpske pobede i slave, ali i golgote, a čiji su originali u Vojnom muzeju.

“Ne samo da donosimo zakon o zaštiti ćiriličnog pisma i srpskog jezika u javnoj upotrebi nego i usklađujemo nastavne programe između Srbije i Republike Srpske, našu istoriju, geografiju, srpski jezik i književnost, predmete iz oblasti kulture“, kazao je Selaković.

Upitan da prokomentariše to što su pojedine škole u Novom Pazaru odbile da prvi dan školske godine započnu državnom himnom “Bože pravde”, jer, kako neki smatraju, vređa manjine, Selaković je rekao da odavno nije čuo takve “budalaštine”.

Istakao je da je himna molba Bogu za pravdu, poziv na slogu i jedinstvo, i podsećanje na veliku borbu našeg naroda da izađe iz petovekovnog otomanskog ropstva.

Podsetio je i da je srpsku himnu komponovao Slovenac.

“Da li bi stranac komponovao nešto što poziva na vređanje”, upitao je Selaković i naveo da je za njega neshvatljivo da himna nekome smeta.

On je naveo da je u vreme vlasti Aleksandra Vučića u Osnovnu školu “Bratstvo” u Novom Pazaru uloženo pet miliona evra i da je jedna od tri ili četiri najbolje škole u Srbiji, kao i da ima zatvoreni bazen, da se ulaže 28 miliona evra za novi blok i rekonstrukciju Opšte bolnice u Novom Pazaru, uz druge infrastrukturne projekte i gasifikaciju.

Kaže da je ta Vučićeva Srbija pomogla da se juče otvori i Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru i naglašava da je država sve to uradila da bi mogli da uživaju i naši prijatelji i rođaci Bošnjaci.

“To je ista ona himna države pod kojom su se zajedno naši preci borili na Solunskom frontu 1918. godine. Srbija je majka svim svojim građanima”, rekao Selaković.