Starović: Predsednik Vučić će u Njujorku dosledno braniti državne i nacionalne interese

18. sep 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svakom mestu zaista dosledno brani državne i nacionalne interese i da je potpuno siguran da će na zasedanju Generalne skupštine UN govoriti o principijelnim pozicijama Srbije, potrebi očuvanja osnovnih postulata međunarodnog prava i o svemu što čini našu spoljnu politiku principijelnom, konstruktivnom i predvidivom.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da, u nedelji u kojoj zaseda Generalna skupština UN, Njujork postaje žarišna tačka svetske diplomatije i da je Srbija u Njujorku prisutna na najvišem nivou. 

„Predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković otputovali su već u Njujork, njima se priključio i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Već počinju od danas sa čitavim nizom sastanaka, radi se o više desetina bilateralnih susreta. Ako pogledamo desetak godina unazad, nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom Srbije i članovima naše delegacije. Naredna sedmica biće intenzivna, uključujući i obraćanje predsednika Vučića na GS UN, koje se očekuje u sredu popodne, 21. septembra“, naveo je Starović. 

Prema njegovim rečima, sasvim je jasno da su brojne države na svetu zainteresovane da čuju stavove Srbije, uvažavajući činjenicu da je Srbija među retkim državama koja na jedan dosledan način sledi kurs suverene spoljne politike. 

„Nažalost, malo je država na svetu koje su u poziciji da potpuno nezavisno i suvereno definišu svoje spoljnopolitičke prioritete i da ih posle toga u praksi slede, a Srbija je među njima. Stoga je želja da se čuju stavovi Srbije po najvažnijim regionalnim i svetskim temama“, kaže Starović. 

Kako je naveo, svako zna, kada je u pitanju Srbija, koji su to principi kojima se vodimo i šta se od nas može očekivati. 

„Svima je jasno da se svojih pozicija ne možemo odreći i nećemo odstupiti od naših vrhovnih nacionalnih i državnih interesa i da ćemo dosledno štiti međunarodno javno pravo. Malo je država koje imaju tu vrstu principijelnog stava. Mnogi od naših partnera imaju stav koji se nekada graniči sa licemerjem gde podržavaju principe međunarodnog javnog prava, poput poštovanja nezavisnosti i teritorijalnog integriteta kada se radi o recimo o Ukrajini, ali su bili spremni da to prekrše na primeru Republike Srbije. Mi ćemo se držati onoga što predstavlja našu politiku. Siguran sam da će predsednik Vučić to činiti na nabolji način, kao i do sada“, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, Generalna skupština UN održava se u atmosferi najvećeg rata na evropskom kontinentu nakon 1945. godine. 

„Ratne trube se čuju sa mnogih drugih meridijana, situacija je i te kako stresna. U takvim okolnostima imamo početak zasedanja Generalne skupštine UN, to će uticati na atmosferu i ton koji će obeležiti zasedanje. Na nama je da, u nimalo zahvalnim okolnostima, na pravi način zaštitimo interese Srbije“, naglasio je Starović.