Starović: Izrael otvaranje ambasade lažne države u Jerusalimu pretpostavio našem istorijskom prijateljstvu

13. maj 2021.
Suverena odluka Izraela bila je da prizna lažnu državu Kosovo, a Srbija to može samo da primi k znanju i postavi se na adekvatan način, ali ne može da prihvati da se takakv čin opravdava postojanjem navodne implicitne saglasnosti naše zemlje, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

"Toga zapravo nije bilo i mislim da je jako važno da takve stvari razjasnimo. Naravno da nas takva odluka Izraela boli, s obzirom da postoji dugo istorijsko prijateljstvo srpskog i jevrejskog naroda, ali njihova je odluka bila da otvaranje ambasade jedne lažne države u Jerusalimu pretpostavi našem istorijskom prijateljstvu" rekao je Starović za TV Prva.

On ističe da ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao nekoliko spornih stvari iz kojih se moglo zaključiti da je Srbija na implicitan ili čak eksplicitan način podržala odluku Izraela da prizna nezavisnost tzv. Kosova, što je, ponavlja Starović - apsolutno netačno.

Iznošenje takvih tvrdnji, prema oceni državnog sekretara, graniči se sa bezobrazlukom, a iako je ambasador Izraela nekoliko sati kasnije to na neki način relativizovao i odstupio od takvih stavova, te reči su otišle u etar.

"Hvala ambasadoru Vilanu što je ukazao na to da je ta odluka posledica žestokog pritiska koji su imali od strane SAD. Ali, ako neko zna šta su to svakodnevni pritisci iz međunarodne zajednice, to smo mi ovde u zvaničnom Beogradu. Svaki dan susrećemo se sa takvim pritiscima, da uvodimo sankcije našim tradicionalnim prijateljima, ali mi sami suvereno donosimo ključne odluke u domenu spoljne politike i nikada se ne sakrivamo iza pritisaka kojima odolevamo", istakao je Starović.

On je podsetio da su razgovori u Beloj kući pred Vašingtonski sporazum trajali dva dana i da se prvi draft dokument koji se pojavio pred pregovaračima 3. septembra bio izrazito nepovoljan i da je imao u sebi sintagmu o tzv. obostranom priznanju, što je, naglasio je Starović, predsednik Vučić rezolutno odbio da prihvati.

Takođe, Starović je ukazao da je tokom studioznog rada, čitav niz odrednica značajno unapređen, poput onih koje se tiču zamene opreme za 5G tehnologiju, energetske diverzifikacije, da bi na samom kraju ostalo sporno pitanje i namera prištinske strane, ali i američkih posrednika, da se u tom tekstu sporazuma nađe i poziv državi Izrael da prizna lažnu državu Kosovo.

"Naravno da je predsednik Srbije odbio tako nešto, bilo bi apsurdno da mi pozivamo bilo koga, pa i državu Izrael da prizna lažnu državu na delu naše teritorije. Budući da je predsednik Vučić čvrsto odbranio državne interese na taj način, konačno rešenje bilo je da se sporazum razdvoji u dva posebna dokumenta. Ovo je dokument na kome postoji potpis predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vrlo je jasno da na tom dokmentu nema te stavke o kojoj govori o izraelskom priznanju tzv. Kosova. To se nalazi na potpuno drugom dokumentu koji je potpisao Avdulah Hoti", kaže Starović.

On naglašava da se i na jednom i na drugom dokumentu može videti da stoji statusno neutralna odrednica "Kosovo (Priština)" i da čak i na dokumentu koji je sam Avdulah Hoti potpisao u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, ne stoji natpis "Republika Kosovo", niti bilo šta slično, već statusno neutralna odrednica.

"Nama je zbog toga drago, a na Hotiju i na drugim albanskim liderima jeste da to svojoj javnosti objasne i obrazlože. Na osnovu ovoga, jasno je da Srbija nije ni na koji način podržala odluku Izraela, štaviše, nedelju dana kasnije, 11. septembra 2020. predsednik Vučić u telefonskom razgovoru objasnio je premijeru Izraela Netanjahuu šta je sadržina Vašingtonskog sporazuma, šta je stav Srbije i naravno, apelovao na Izrael da se suzdrži od negega što ne možemo prihvatiti kao izraz prijateljskih odnosa između Srbije i Izraela", rekao je Starović.

Srbiju je odluka Izraela da prizna lažnu državu Kosovo veoma pogodila, rekao je državni sekretar i dodao da je to slično kao kada se radilo o odlukama susednih država iz regiona.

"To su države koja veoma dobro poznaju na kakvim temeljima je izgrađena ta lažna država, odnosno njihova samoproglašena nezavisnost. Dobro to znaju u Crnoj Gori, u Severnoj Makedoniji, a ako neko zna o pošasti terorizma, to je država Izrael, koja se praktično od svog osnivanja suočava svakoga dana sa tim problemom, sa ubistvima civila, nasiljem i dobro znaju da je i lažna država Kosovo izgrađena zapravo na borbi terorističke OVK", rekao je Starović.

Govoreći o preseljenju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, Starović je rekao da to jeste sadržano u primerku Vašingtonskog sporazuma koji je Srbija prihvatila, međutim, podsetio je na telefonski razgovor predsednika Vučića sa premijerom Izraela Netanjahuom, u kome je predsednik Vučić ukazao izraelskom premijeru da Srbija neće smatrati prijateljskim gestom ukoliko se Izrael odluči na priznanje lažne države Kosovo.

"Činjenica da su se oni na to odlučili, kao i otvaranje ambasade lažne države u Jerusalimu, sve je zapravo bitno promenilo okolnosti koje su postojale na dan potpisivanja Vašingtonskog sporazuma", rekao je Starović i dodao da će se o tom pitanju tek razgovarati u narednom periodu i doneti odluke.