Selaković: UN za Srbiju najvažnija međunarodna organizacija, grčevito se borimo za zaštitu naših interesa

20. sep 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da su Ujedinjene nacije za Srbiju apsolutno najvažnija međunarodna organizacija zbog zaštite naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa i borbe za rešavanje prioritetnog nacionalnog i državnog pitanja naše zemlje, a to je pitanje Kosova i Metohije.

Ministar Selaković je u Njujorku za Televiziju Pink rekao da je zbog toga značaj koji mi pridajemo Ujedinjenim nacijama apsolutno prioritetan za nas.

Šef srpske diplomatije je naveo da je pozicija Srbije u Ujedinjenim nacijama kompleksna već poslednje tri decenije, da su UN u stvari države koje čine tu organizaciju i da sa svakom od tih država moramo da održavamo dobre odnose i da ih unapređujemo i jačamo.

„Uostalom, i naša politika na planu povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova od strane određenih država pokazuje koliko se grčevito borimo za zaštitu naših interesa i nastavićemo tako da se borimo“, rekao je ministar Selaković.

Kako je naglasio, juče je u Njujorku imao sastanke sa 20 ministara spoljnih poslova, dok je prošle godine imao ukupno 27 ministarskih susreta za pet dana, kao i da je predsednik Aleksandar Vučić bukvalno pretrpan zahtevima za sastanke u ovim danima zasedanja Generalne skupštine UN.

To, kako je dodao ministar Selaković, govori o ugledu i o poštovanju koje predsednik Vučić i Srbija uživaju.

„Danas očekujem takođe veliki broj susreta, to je dobro za Srbiju za promociju naših intresa. Mi smo zemlja koja ima nasleđene, decenijski taložene velike, ozbiljne probleme, problem teritorijalnog integriteta i suvereniteta o kome mi govorimo duže od dve decenije, a tek sada se razbudio i jedan deo sveta se sad setio koliko je to važan princip“, rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naveo da je prošle godine Generalna skupština UN funkcionisala u hibridnom formatu, da veliki broj kolega tada nije bio prisutan u Njujorku, a da je danas bukvalno predstavljena svaka država.

„Naš zadatak, kao srpske diplomatije, jeste da se ozbiljno bavimo promocijom naših interesa, njihovom afirmacijom, zaštitom, jačanjem naših odnosa sa tradicionalno prijateljskim državama, uspostavljanjem novih partnerskih i prijateljskih odnosa sa onim državama sa kojima ta komunikacija nije postojala decenijama, a ima takvih zaista. Juče sam se sreo sa ministrima sa kojima se srpski ministri spoljnih poslova nisu videli bukvalno 25-30 godina“, rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naglasio da je upravo u tome suština da na marginama Generalne skupštine UN imate priliku da ostvarite takve kontakte, koji se kasnije operacionalizuju kroz bilateralne i radne posete, postizanje uzajamno korisnih dogovora i poslovnih veza između zemalja.

„To je ono što danas jača bilateralne međunarodne odnose. Krajem 20. veka, a naročito početkom 21. veka, ekonomski odnosi i ekonomska diplomatija postali su osnova jačanja političkih odnosa država“, rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je naveo da je u planu juče imao da održi devet sastanaka, a da je umesto devet imao 20 susreta.

„Ukupno je bilo planirano da imam 47 sastanaka sa ministrima spoljnih poslova tokom pet dana. Potrudićemo da ta brojka bude što je moguće veća“, rekao je ministar Selaković.