Selaković: Srbija i Gvatemala prijateljske i bratske države

29. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se ministrom inostranih poslova Gvatemale Pedrom Brolom, i tom prilikom poručio da su odnosi dveju država prijateljski i bratski. 

Selaković je, na konferenciji za novinare nakon sastanka u Gvatemala Sitiju, izrazio očekivanje da će jubilej 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji se obeležava sledeće godine, biti izvanredna prilika da se odnosi Srbije i Gvatemale dodatno unaprede.

„Razmena poseta na visokom i najvišem nivou važna je za odnose dve države i nadam se će ta praksa biti nastavljena u budućnosti. Moji sastanci ovde su odlična prilika da utvrdimo gde se nalazimo na polju bilateralne i multilateralne saradnje i po pitanjima od obostranog interesa“, konstatovao je Selaković.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine biće organizovane konsultacije dva ministarstva, koje bi trebalo da rezultiraju tekstom sveobuhvatnog sporazuma o saradnji dveju zemalja, a koji bi trebalo da obuhvati mnoga polja od zajedničkog interesa, kao što su kultura, obrazovanje, sport, ekonomija…

Selaković je preneo zahvalnost Srbije i njenih građana zbog čvrstog, principijelnog i doslednog stava Gvatemale po pitanju Kosova i Metohije.

„To dokazuje privrženost naših dveju zemalja vrednostima definisanim u Povelji UN“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije pozvao je ministra Brola da poseti Beograd, bilo tokom predstojećeg obeležavanja 60. godišnjice prve konferencije PNZ, ili u nekom drugom terminu.

„Uvek ste dobrodošli u našoj zemlji i siguran sam da će naš sledeći razgovor u Beogradu biti veoma plodotvoran“, rekao je Selaković.

Ministar Brolo kazao je da je Gvatemala posvećena produbljivanju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima, poput ekonomije, kulture i obrazovanja, kao i jačanju političkog dijaloga i multilateralne saradnje.

Domaćin je čestitao je Selakoviću na ekonomskim uspesima Srbije u proteklom periodu i potvrdio da će predstavnici Gvatemale doći u oktobru u Beograd na komemorativni skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.