Selaković: Savršeni bilateralni odnosi Srbije i Španije

04. May 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas, u okviru zvanične posete Kraljevini Španiji, sa ministarkom inostranih poslova te države Aranćom Gonsales Lajom.

Šef srpske diplomatije rekao je tom prilikom da su bilateralni odnosi dve zemlje savršeni i istakao da je Srbija zahvalna Španiji na podršci očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i putu ka EU.

„Želimo da imamo više poseta, kao i da se naši odlični politički odnosi prenesu i na ekonomsku oblast”, rekao je ministar Selaković u Madridu i naglasio da će podrška Španije u međunarodnim forumima i organizacijama ostati u srcima srpskih građana kao snažna i pricipijelna.

Ministar je ukazao da je ekonomska saradnja oblast u kojoj se može i mora više uraditi i podržao je inicijativu ministarke Gonsales Laja da se što pre održi srpsko-španski biznis forum, da se privuku firme i da se započne saradnja u ekonomskoj sferi, kao i u oblasti politike.

Takođe, ministar Selaković je napomenuo da postoji mnogo prostora za produbljenje saradnje dve države u oblasti kulture.

„Treba da pokušamo da nakon ponovnog uspostavljanja direktnih letova, uspostavimo i dobru praksu kulturne saradnje među gradovima i kulturnim institutima”, rekao je Selaković i pozvao Gonsales Laju da poseti Srbiju.

Selaković je rekao i da je u razgovoru sa španskom koleginicom bilo reči i o regionalnim pitanjima i da je Španija spremna da podrži napore regiona da se napreduje na putu EU, u pristupnom procesu.

Šef srpske diplomatije ukazao je da nema prostora za pristup u kojem će EU Srbiji postaviti uslov za prijem kakav nijedna zemlja nije imala i naglasio da Srbija ne očekuje da EU od nje traži priznanje tzv. Kosova, već da izvrši pritisak na Prištinu kako bi ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Selaković je rekao da pet od 27 zemalja EU ne priznaje tzv. Kosovo i dodao su to, pored Španije, Kipar, Slovačka, Grčka i Rumunija i da EU nema zvanični stav u vezi sa kosovskim pitanjem.

Ministar je napomenuo da je Beograd privržen dijalogu sa Prištinom i da ga vidi kao jedino moguće rešenje i jedini način za pronalaženje političkog i diplomatskog rešenja uz poštovanje međunarodnog prava i nacionalnih interesa Srbije i Srba na KiM.

„Siguran sam da nema prostora za takav pristup u kojem će Srbija biti zemlja koja će biti suočena sa uslovom koju niko nije imao. Zvaničan stav Srbije je da samo kompromis može biti jedino održivo rešenje, u kojem će obe strane dobiti dovoljno, a nijedna sve”, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije naglasio je da nije prihvatljiv pristup po kome Srbija mora da da sve, a da ne dobije ništa, čak ni poštovanje svojih nacionalnih interesa.

Podsetivši da dijalog Beograda i Prištine traje već 10 godina, kao i da je pre osam godina postignut prvi Briselski sporazum, Selaković je istakao da je Beograd ispunio sve svoje obaveze, ali da Priština nikada nije ni počela da ispunjava jedinu obavezu koju je imala - uspostaljanje Zajednice srpskih opština.

„Dijalogu je posredovala EU, kao što je i sada slučaj. Očekujemo od EU, ne da nas pita da priznamo jednostranu proglašenu nezavisnost tzv Kosova, već da izvrši pritisak na Prištinu da ispuni obaveze koje je preuzela u dijalogu”, rekao je Selaković.

Govoreći o situaciji sa pandemijom, ministar Selaković rekao je da se nada da će se uskoro promeniti na bolje zahvaljujući vakcinaciji i da će građani moći ponovo da putuju.

“Nadam se da će se situacija uskoro promeniti i da ćemo posle imunizacije videti da imamo zdrave građane. Važno je da imamo bezbedno tlo i da građani mogu bezbedno da putuju”, rekao je Selaković i izrazio nadu da će što pre biti uspostavljeni direktni letovi iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

Ministar je dodao da je upoznao špansku koleginicu sa sporazumima o priznavanju kovid sertifikata koje Srbija ima sa nekim državama članicama EU, poput Mađarske i Grčke.

Ministarka inostranih poslova Španije Aranća Gonsales Laja istakla je da Srbija može da računa na iskrenu podršku Španije u pogledu očuvanja njenog teritorijalnog integriteta i da se Španija drži principa da ne priznaje Kosovo.

„Branili smo taj stav i do sada, radimo to i danas i nastavićemo i u budućnosti”, rekla je Gonsales Laja i naglasila da pitanje KiM treba da se reši u dijalogu Beograda i Prištine.

„Moramo još odlučnije da podržimo taj dijalog kao put za miroljubivo rešenje pitanja KiM”, rekla je španska ministarka.

Ona je istakla da Španija podržava evropski put Srbije, koja je njena prijateljska zemlja i da je podstiče da nastavi da sprovodi reforme na putu ka EU.

„Srbija je prijateljska zemlja na Balkanu, regionu kojem Španija pridaje veliki značaj i namerava da mu da još veći značaj u narednom periodu”, rekla je Gonsales Laja i dodala da su bilaterni odnosi Srbije i Španije dobri, ali da je želja da oni budu još bolji.

Gonsales Laja ukazala je da postoji želja da se španski jezik uvede u škole u Srbiji.

Ministarka inostranih poslova Španije rekla je i da je sa srpskim šefom diplomatije razgovarala i o naporima njene zemlje i EU da se napreduje u pristupnim pregovorima Albanije i Severne Makedonije, kao i o situaciji u BiH, koja prema njenoj oceni, mora biti stabilna kako bi se nastavilo približavanje EU.