Selaković: Poljska je država od koje možemo mnogo da naučimo

10. jun 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je u današnjim susretima sa poljskim zvaničnicima razgovarano o bilateralnoj saradnji Srbije i Poljske, produbljivanju ekonomske saradnje i evrointegracijama Srbije.

Takođe, ministar je poručio da su razmotrena i regionalna pitanja koja su vezana za stanje na zapadnom Balkanu i načini da Poljska svojom aktivnom ulogom i stavom pomogne čitavom regionu i Srbiji.

Selaković je ukazao da je razgovarano i o potrebi da u što skorije vreme dođe do posete predsednika Andžeja Dude Srbiji.

„U predsedničkoj kancelariji dogovorili smo da već od ovoga trenutka krenemo sa pripremama posete predsednika što je za nas veoma važno“, poručio je Selaković, i dodao da bi se prilikom te posete održao i biznis-forum koji bi omogućio dolazak poljskih investitora u većem obimu.

Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo što je od poljskih zvaničnika dobio čestitke za rezultate politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne samo kada su u pitanju međunarodni odnosi i regionalna pitanja, već na prvom mestu ekonomske reforme koje su omogućile ubrzani ekonomski rast Srbije.

„Poljska je država od koje možemo da mnogo da naučimo, ona je možda najbolji primer šta znači kad se jedna bivša socijalistička zemlja opredeli za evropske integracije, istraje na svom evropskom putu, a po ulasku u EU maksimalno iskoristi sve one prednosti koje Brisel pruža“, rekao je Selaković i posebno naglasio podatak da je Poljska ovoga trenutka jedna od prvih šest država po ekonomskoj snazi u EU.

Ministar je poručio da je veoma važno da Srbija nastavi dalju bilateralnu saradnju s Poljskom, ali i regionalno sa Višegradskom grupom, i zaključio da možemo da računamo na dalju principijelnu i čvrstu podršku Poljske našem evropskom putu.