Selaković: Nesebična i principijelna podrška Rusije Srbiji

16. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tom prilikom zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

„Iskoristio sam priliku da zahvalim Ministarstvu spoljnih poslova Rusije i ministru Lavrovu lično na nesebičnoj, kontinuiranoj, principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kao i pružanju podrške na rešavanjima pitanja Kosova i Metohije mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta je Beograd spreman i na osnovu čega je do sada izgradio i ojačao svoj kredibilitet", rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije istakao je da upravo susret na visokom nivou sa ministrom Lavrovom, ali i drugi susreti zvaničnika Republike Srbije i Ruske Federacije na visokom i najvišem nivou, jesu dobar pokazatelj i svedočanstvo iskrenih, otvorenih i prijateljskih odnosa dve države koje beleže dugu tradiciju takvih odnosa. 

Ministar je ukazao da je susret sa ruskim kolegom bio ne samo prilika za razmenu mišljenja i stavova o važnim pitanjima, već i susret koji će doprineti pripremi eventualne posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina Republici Srbiji u toku ove godine.

Selaković je naglasio da Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji i da ostaje na toj vrlo jasnoj poziciji.

„Stav Srbije se ne menja. Iako smo mi država koja je posvećena svom evropskom putu i članstvu u EU, naše prijateljstvo i viševekovno bratstvo sa ruskim narodom i Ruskom Federacijom se ne menja. Imali ste prilike da vidite da otvoreno i iskreno razgovaramo jedni sa drugima, gledamo kako možemo jedni drugima da pomognemo, a citiraću i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji je više puta rekao - da Srbija bratskoj i prijateljskoj Rusiji ne uvodi sankcije", istakao je šef srpske diplomatije i dodao da je pitanje odnosa sa Rusijom uvek na agendi sa zapadnim partnerima, ali da Srbija ima vrlo jasnu poziciju koju neće promeniti.

Srbija je, dodao je ministar, jedina država u tom delu Evrope koja ostaje verna i dosledna tom opredeljenju i toj poziciji, uprkos pritiscima koi postoje.

Selaković je rekao i da je informisao ministra Lavrova da je danas tačno 2.921 dan od kako je zaključen Briselski sporazum kojim su bile definisane tri obaveze za Beograd i jedna za Prištinu, da je Beograd svoje obaveze izvršio, dok Priština svoju jedinu obavezu- formiranje Zajednice srpskih opština nije ni počela, niti je sprovodi.

Ministar je zahvalio Rusiji i na podršci u međunarodnim forumima i organizacijama, kada je u pitanju dosadašnja saradnja da se osujete pokušaji Prištine da uđe u članstvo pojedinih međunarodnih organizacija i još jednom izrazio veliku zahvalnost pomoći Rusije Srbiji u uslovima kovida-19, kada su još pre godinu dana ruske ABHO jedinice dolazile u Srbiju, pomagale dezinfekciju naših zdravstvenih centara u Srbiji. 

„Nakon toga, imali smo prilike da se uverimo u tu pomoć i podršku i kroz isporuku ruskih vakcina Sputnjik Ve, a i sada kroz početak eksperimentalne faze proizvodnje te vakcine upravo na Institutu Torlak u Beogradu. To značajno doprinosi i daljem uspešnom ponašanju Srbije i rukovođenju krize izazvanoj pandemijom, gde Srbija beleži ozbiljan broj vakcinisanih", rekao je ministar.

Govoreći o ekonomskoj saradnji i razmeni dve države, Selaković je ukazao da su one zbog pandemije u prethodnoj godini ne malo umanjene i naglasio da je sa Lavrovom razgovarao o podsticanju nastavka te saradnje u većem obimu i na vraćanje na nivo koji je postojao pre pandemije.

Upravo u tom cilju, od interesa za srpsku ekonomiju jeste ratifikacija sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, rekao je ministar Selaković i ukazao da je ostalo samo da još Jermenija ratifikuje taj sporazum, kako bi mogao da počne da se primenjuje.

Šef srpske diplomatije pozdravio je i inicijativu za potpisivanje strateškog rusko-srpskog programa ekonomske saradnje za period 2020-2026, a uveren je da će u junu biti Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, koji će biti još jedna dobra prilika da predstavnici privrede, ali i rukovodstava dveju zemalja razgovaraju o tim pitanjima.

Polje energetike svakako zavređuje punu pažnju kada su u pitanju odnosi Rusije i Srbije, istakao je Selaković i dodao da se uspešna sardnja ogleda kroz izgradnju gasovoda Balkanski tok, koji je od 1. januara ove godine počeo da funkcioniše od granice Srbije sa Bugarskom do granice Srbije sa Mađarskom. 

„Očekujemo dalje priključenje i Mađarske na taj gasovod, a ono što je obeležilo i što obeležava našu uspešnu saradnju na polju energetike jeste poslovanje Naftne industrije Srbije, kao ćerke firme Gazpromnjefta. Želim da pomenem veoma vrednu investiciju od 330 miliona dolara u izgradnju i završetak pogona za duboku preradu nafte, koja i te kako doprinosi ovako uspešnom poslovanju NIS-a. Takođe da istaknem izuzuetno iskustvo sa Ruskim železnicama, koje rade na deonici od Stare Pazove do Novog Sada i to na najkomplikovanijem delu izgradnje brze pruge - tunel Čortanovci i vijadukt za koji vidimo da se odvijaju i brže od plana", rekao je ministar.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija spremna i da će nastaviti da pomaže očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ističući da je osnova spoljnopolitičke saradnje dve zemlje privrženost principima međunarodnog prava i pricipima UN, uključujući nemešanje u unutrašnje stvari suverenih država i mirno rešavanje sporova.

Kako je dodao, dogovorili su se da se nastavi koordinacija u međunarodnim organizacijama.

Lavrov je rekao da je sa srpskim kolegom razgovarao o svim pravcima zajedničke saradnje i partnerstva, o bilateralnim odnosima, ali i i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

„Bez obzira ograničenja zbog epidemije kovida- 19, naša strateška saradnja nastavlja dinamično da se razvija u svim oblastima", rekao je Lavrov i dodao da će Rusija nastaviti da pruža pomoć Srbiji po pitanju neutralizovanja nelegalnih pokušaja Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Lavrov je istakao da je potvrdio spremnost da Rusija i dalje pomaže srpskim prijateljima, da brani legitimno pravo Beograda na Kosovo i Metohiju. 

„Mi ćemo nastupati i dalje da se očuva prioritetna pažnja u SBUN o tom pitanju i poštovanju Rezolucije 1244 u punoj meri, a ona predviđa postizanje dogovora o statusu KiM između Beograda i Prištine, i taj dogovor treba da bude odobren u Savetu bezbednosti", rekao je Lavrov.

Kako je naglasio, ubeđen je da izbalansirana linija Beograda doprinosi miru i stabilnosti u dosta komplikovanom delu evropskog kontinenta, a ukazao je da je sa Selakovićem razmatrao situaciju na jugoistoku Evrope i podršku delatnostima i koracima koje rukovodstvo Srbije vodi u izgradnji dobrih i konstruktivnih odnosa sa svim zemljama regiona. 

Dodao je da su pažnju posvetili zajedničkoj borbi protiv kovida-19 i vakcinisanju stanovništva, navodeći da Srbija zauzima jedno od prvih mesta u Evropi, zahvaljujući i korišćenju ruske vakcine, a naveo je i da veliku pažnju pridaju ekonomskoj saradnji i povećanju robne razmene, dodajući da je ključ saradnja u realizaciji velikih projekata u energetici.

Selaković i Lavrov konstatovali su da je neophodno da se saradnja nastavi kako bi se očuvali životi i zdravlje ljudi, čemu će doprineti i pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Beogradu.

 

FOTO: MSP Srbije / MIP Rusije