Selaković: Bolja regionalna saradnja je dobar odgovor na rastuće izazove

04. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je, na panelu „Promena odnosa snaga u južnoj Evropi”, u okviru 21. Beogradskog ekonomskog foruma, rekao da je uveren da je budućnost u regionalnim integracijama i multilateralnoj saradnji.

Smatra da do pozitivne promene situacije u regionu može da dovede inicijativa „Otvoreni Balkan” koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Projekcija je, kaže, da ta inicijativa, odnosno ostvarenje slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, može da dovede do rasta bruto domaćeg proizvoda u čitavom regionu.

„To nije alternativa našim evropskim  integracijama, ali to je samo naš pokazatelj dobre volje da ne želimo da gubimo vreme dok EU ne doživi unutrašnju konsolidaciju i pokaže mnogo veću političku spremnost da se bavi proširenjem i da prihvati i nas koji smo ostali kao neka vrsta ostrva”, kaže ministar Selaković.

„Regionalna saradnja koju mi kroz naš regionalni nivo pokazujemo, praćena i onim što je Berlinski proces, jeste jedan od odgovora (na izazove), a tome je dokaz i EU i evropske integracije. Sami pojedinačno ne možemo mnogo, ali zajedno i udruženi možemo još više”, poručuje šef srpske diplomatije. 

Za njega promena odnosa moći i odnosa snaga u južnoj Evropi ima jedan važan aspekt, a to je demografski aspekt.

„Koga ima najviše, taj ima najjaču perspektivu u budućnosti. S druge strane, promena odnosa snaga vezana je i za ekonomske promene i ekonomski napredak. Ekonomije se ubrzano menjaju i one predrasude koje smo jedni o drugima imali u prošlosti danas se pokazuju kao pogrešne, jer se svet sve brže i brže menja”, poručio je Selaković.

Za njega je južna Evropa ne samo područje Balkana, nego Mediteranski basen, a navodi da su svima „pune uši” ekonomske recesije, a da o demografskoj recesiji niko ne priča, iako je demografija „ono što stvara i ekonomiju i što piše istoriju”, kazao je ministar Selaković.

„Ne želim da se bavim istorijom, hoću da se bavim onim na šta možemo da imamo uticaj, a možemo da imamo uticaja na budućnost, ne možemo da imamo uticaja na prošlost”, naglasio je ministar Selaković.