Saradnja Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou

05. jun 2024.
U današnjem susretu generalnog sekretara Dušana Kozareva i ambasadora Mađarske u Srbiji Jožefa Mađara još jednom su potvrđeni prijateljski odnosi dve zemlje i dva naroda.

Kozarev i Mađar su istakli da su politički odnosi Srbije i Mađarske danas na najvišem istorijskom nivou, najpre zahvaljujući ličnom zalaganju predsednika Vučića i premijera Orbana.

Govoreći o nedavnom susretu šefa srpske diplomatije Marka Đurića i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta u Budimpešti, što je bila i prva zvanična bilateralna poseta srpske delegacije od imenovanja nove Vlade, Kozarev je ukazao da se tom prilikom, između ostalog, razgovaralo o proširenju postojećih, ali i novim vidovima saradnje.

Generalni sekretar je ukazao da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU, te ukazao na važnost uloge koju će Mađarska imati tokom svog predsedavanja Savetom EU, u prepoznavanju napora naše države na tom putu.

Kozarev se zahvalio i na tome što je Mađarska glasala protiv usvajanja Predloga rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN, naglasivši da je to jedina država članica EU, koja je glasala na taj način.

Mir i stabilnost među zemljama zapadnog Balkana jedan su od prioriteta i Srbije i Mađarske, naveli su Kozarev i Mađar, ocenivši da je to osnovni preduslov za napredak i prosperitet celog regiona.

Sagovornici su još jednom ponovili da Srbija i Mađarska ostaju jedna drugoj iskren prijatelj i podrška u svim oblastima, koje su od vitalnog interesa za obe zemlje, kao i da će nastaviti da neposredno sarađuju kada je reč o energetskoj bezbednosti i poštovanju prava srpske i mađarske nacionalne manjine u obe zemlje.