Konzularne konsultacije Srbije i Irana

20. okt 2021.
Predstavnici ministarstava spoljnih poslova Srbije i Irana održali su danas konzularne konsultacije u video formatu.

Obostrano je konstatovano da postoji intenzivan dijalog na svim nivoima i istaknut značaj posete ministra Selakovića Iranu u aprilu ove godine.

Razmenjeni su stavovi u vezi sa ugovornim stanjem u konzularnoj oblasti, razmotrena su pitanja iz migracione politike, readmisije i obrazovanja i dogovoreno da se dijalog u konzularnom domenu intenzivira kroz dalje ekspertske sastanke.

Takođe, pozdravljeno je učešće iranske delegacije u Beogradu na Sastanku na visokom nivou povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

Na današnjim konsultacijama, pored predstavnika ministarstava spoljnih poslova dve strane, učestvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kao i ambasadori  Irana u Beogradu i Srbije u Teheranu.

Iransku delegaciju predvodio je generalni direktor za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Irana Mahmoud Adib, a delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove, ambasador Vera Vukićević.