Indonezija od posebnog značaja za Srbiju spoljnopolitički, ekonomski i kao jedan od osnivača PNZ

10. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Selaković je istakao da je Indonezija zemlja od posebnog značaja za Srbiju, ne samo po pitanju spoljnopolitičke i ekonomske saradnje, već i u emotivnom smislu - kada je reč o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

„Naši predsednici su pre 60 godina bili vizionari spoljne politike sveta, i tada su predsednici Jugoslavije, Indonezije Gane, Egipta i premijer Indije osnovali Pokret nesvrstanih zemalja, koji postoji i danas”, rekao je Selaković, i dodao da je veoma srećan jer je ministarka Marsudi, kao specijalni izaslanik predsednika Indonezije, u Beogradu na proslavi ovog važnog jubileja PNZ.

Ministar je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o pitanjima od značaja za bilateralnu saradnju, koju je ocenio kao izuzetnu i bez otvorenih pitanja.

Posebno je zahvalio Indoneziji na jasnom i čvrstom stavu po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Ministar je napomenuo i da je jedna od osnovnih vrednosti PNZ poštovanje vrednosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta  država, te je i u tom smislu zahvalio Indoneziji što je verna tim principima.

Ministar je rekao da je razgovarano o jačanju  ekonomske saradnje, koja ne prati nivo političkih odnosa, izrazivši nadu da će o dodatnim mogućnostima intenziviranja saradnje razgovarati kada delegacija MSP i on budu u zvaničnoj poseti Indoneziji.

Prema rečima Selakovića, bilo je reči i o održavanju petih političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova, a ministar je pomenuo da je na nivou ministarstava pravde u toku  usaglašavanje Sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Sporazuma o ekstradiciji.

Ministarka Retno Marsudi izjavila je da joj je drago što je ponovo u Beogradu, nakon 13 godina, i čestitala Srbiji na organizovanju komemorativnog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja.

„Mislim da je ovo sjajna prilika da se ponovo obavežemo da ćemo raditi na primeni principa, vrednosti i ideala Pokreta”, rekla je ministarka, dodavši da je duh konferencije u Bandungu i dalje živ.

Izrazila je zahvalnost Srbiji što je podržala inicijativu Indonezije da se arhiv Prvog samita PNZ uključi u Uneskov program Sećanje sveta.

„Kako je vaš ministar spoljnih poslova rekao, mi nemamo otvorenih političkih pitanja, tako da bi naša energija i naš fokus trebalo da budu posvećeni nalaženju načina da se ojača ekonomska saradnja”, rekla je ministarka, navodeći da bi prvo trebalo da se finalizuje Memorandum o razumevanju na polju poljoprivredne saradnje, zatim na polju investicija, kako bi se još više ojačala dvosmerna razmena investicija.

„Indonezija je spremna da nastavi da radi sa vama ne samo za dobro naša dva naroda, već i za dobro sveta“, zaključila je Marsudi.

Ministri su danas potpisali Memorandum o saradnji između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Indonezije o izgradnji diplomatskih kapaciteta, dok su rektor Univerziteta u Beogradu  i ambasador Indonezije potpisali Memorandum o razumevanju između Univerziteta Pađađaran i Direkcije za inovacije i korporacije Univerziteta Pađađaran i Univerziteta u Beogradu-Fakulteta organizacionih nauka o saradnji u oblasti poslovnih i inovacionih inkubatora.