Dačić: Uloga Srbije će biti konstruktivna i dalje

24. jan 2023.
Naše opredeljenje je da učinimo sve što možemo, vodeći računa o nacionalnim i državnim interesima, da nastavimo evropski put i usaglašavanje politike sa politikom EU, izjavio je ministar spoljnih poslova i prvi potredsednik Vlade Ivica Dačić.

On je, nakon odvojenih sastanaka u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, poručio da su i Borelj i Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Vučića kad je reč o poslednjim razgovorima u Beogradu o dijalogu Beograda i Prištine.     

“I Borelj i Lajčak su istakli odgovoran pristup Srbije, kao i želju da se u narednom periodu ne bave rešavanjem svakonedeljnih konflikata koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, po našem mišljenju isključivo krivicom Kurtija, već da pokušamo da postignemo dogovor koji bi dao čvršće garancije i omogućio mir i stabilnost u regionu”, rekao je Dačić.           

Kako je naveo, visoki briselski zvaničnici ponovili su ono što je predsednik Vučić rekao, a to je da smo spremni da radimo na osnovama i implementaciji ovog plana, kao i da im je jasno napomenuo šta su crvene linije, a to je članstvo Kosova u UN, kao i formiranje zajednice srpskih opština, što ne bi trebalo da bude sporno.              

“Rekao sam Borelju da sam upravo u ovoj zgradi gde smo imali sastanak potpisao Briselski sporazum na zahtev Ketrin Ešton i svih drugih međunarodnih faktora, da su oni izmislili zajednicu srpskih opština i da je deset godina nakon toga za nas apsolutno neprihvatljivo da bilo ko govori o tome da ne može da formira ZSO”, kazao je šef srpske diplomatije.     

Kako je naveo, i dalje se veoma negativno ocenjuje “ono što se čuje iz Prištine”, ali, uprkos tome, naša uloga će biti konstruktivna i dalje, nama je potreban mir stabilnost i da na takav način zaštitimo nacionalne i državne interese.       

Na pitanje novinara koji su sledeći koraci u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da ostaje da se vidi da li je moguće da bude formirana zajednica srpskih opština, a to je, kako je ocenio, pitanje za Prištinu.            

On je podsetio na izjavu predsednika Vučića, koji je rekao da Srbija očekuje nastavak dijaloga i da će igrati konstruktivnu ulogu.    

“To je ocenjeno i ovde na svim zvaničnim sastancima u EU kao pozitivna uloga i odnos Beograda,” poručio je Dačić.    

Govoreći o usaglašavanju spoljne politike sa politikom EU, Dačić je ponovio da ovde nije reč o vrednosnom opredeljenju Srbije po pitanju odnosa Rusije i Ukrajine, "već o refleksijama koje pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta ima kad je reč o našoj poziciji u drugim međunarodnim organizacijama i institucijama, odnosno našim odnosima sa zemljama koje podržavaju stav Srbije povodom članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, a jedna od tih zemalja je Rusija”.         

Što se tiče međusobnih odnosa, Dačić je precizirao da je opšti zaključak da treba da se unapredi operativna saradnja i ukazuje na pozitivni primere odnosa sa EU.       

“To znači da probamo da sve ono o čemu se ne slažemo, bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o Evropskoj uniji,“ dodao je, napominjući da je zaključeno da u odnosima sa EU treba više govoriti o svim prednostima, perspektivama i onome što se našim građanima zaista nudi.        

Dačić je naveo i da je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozitivno ocenila usaglašavanje vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, kao i da je najavila skori dolazak u Beograd i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

 

Izvor: TANJUG