Snažna i neprekidna podrška Srbije i Kipra očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države

22. Jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Republike Kipar Demetriosom Teofilaktuom.

U razgovoru je potvrđeno da su bilateralni odnosi dve države zasnovani na čvrstom prijateljstvu, uzajamnoj solidarnosti i strogom poštovanju međunarodnog prava, a sagovornici su izrazili nedvosmislenu i neprekidnu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države.

Ministar Selaković pružio je snažnu podršku pregovaračkim naporima Republike Kipar, koji su usmereni na rešavanje kiparskog problema, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kipra.

Selaković je istakao da Srbija sa velikom zabrinutošću prati skorašnji razvoj situacije u oblasti severnog dela Republike Kipar.

„Republika Srbija, podržavajući suverenitet i teritorijalni integritet Kipra, smatra da sve aktivnosti u oblasti grada Varoše mogu da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje međunarodnog prava i rezolucija 550 i 789 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija izražava očekivanje da se ostali važni regionalni činioci ponašaju u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava, kako bi se izbegao rast tenzija i pogoršanje bezbednosne situacije u regionu.

„Republika Srbija i građani Republike Srbije, suočeni sa svojim problemima i potrebom odbrane sopstvenih nacionalnih interesa, smatraju dijalog za jedini mogući mehanizam mirnog rešavanja sporova i ukazuje na neophodnost uzdržavanja od svih oblika jednostranih aktivnosti koje direktno ugrožavaju dijalog i mogućnost postizanja rešenja“, naglasio je Selaković.