Državni sekretar Starović učestvovao na samitu „Zapadni Balkan 2021“

14. okt 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović učestvovao je danas na „Samitu Zapadni Balkan 2021“, pod nazivom ,,Promovisanje inkluzivnosti i solidarnosti u Evropi", koji se održava u Skoplju, u organizaciji „Ekonomista“.

Državni sekretar istakao je važnost povezivanja regiona u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kao i jačanja stabilnosti i saradnje u regionu i integracije u Evropsku uniju.

Istakao je, međutim, da Srbija neće ograničavati svoje spoljnopolitičke opcije i da će zadržati svoju uravnoteženu spoljnopolitičku orjentaciju do ulaska u punopravno članstvo EU.

Starović se posebno osvrnuo na jučerašnje događaje na severu Kosova i Metohije i istakao da Srbija nije ništa učinila da isprovocira najnovije tenzije.

Starović je, komentarišući prethodno izlaganje predsednika vlade Privremenih institucija samouprave u Prištini Albina Kurtija, istakao da je to bila prekomerna upotreba sile u cilju zastrašivanja srpskog stanovništva.

"Zarad istine i jasnoće, dozvolite mi da se osvrnem na nešto što je jutros rečeno na ovom mestu. Jučerašnja akcija militarizovanih delova kosovske policije na severu Kosova i Metohije, sprovedena pod plaštom navodne borbe protivu krijumčarenja, predstavlja po definiciji slučaj prekomerne upotrebe sile, sa isključivim ciljem zastrašivanja srpskog naroda“, rekao je Starović.

On je istakao da su prištinske policijske snaga ispalile više stotina metaka na nenaoružane srpske civile, da je deset ljudi je povređeno, među njima i Srećko Sofronijević koji je  pogođen metkom u leđa.

„Zarad čega je to učinjeno? Da bi na koncu bilo zaplenjeno nešto lekova u apotekama i konzerve koka-kole? Uz svo dužno poštovanje, ovde se danas govorilo o tonama kokaina i stotinama tona krijumčarenih cigareta koje kruže Balkanom, tako da je svima jasno da se u ovom slučaju radi o smišljenom prikazivanju sile nekoliko dana uoči lokalnih izbora koji slede na Kosovu i Metohiji“, kazao je Starović.

Srbija je, kako je rekao, zahvalna visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju na podršci i umesnoj reakciji u ovoj situaciji.

„Nadamo se da će svi u međunarodnoj zajednici slediti njegov primer. Republika Srbija i Srbi sa Kosova i Metohije ne snose ni najmanju odgovornost zbog jučerašnje eskalacije, kao ni u slučaju prethodne krize sa registarskim tablicama, jer nismo učinili ništa čime bismo isprovocirali takve jednostrane poteze Prištine", zaključio je Starović.

 

Foto: hazliseconomist.com