Selaković: Veoma uspešna poseta Azerbejdžanu

27. Jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da su tokom njegove trodnevne posete Azerbejdžanu potvrđeni odlični politički odnosi, kao i da je dogovoreno mnogo toga što će doprineti unapređenju naše ekonomske saradnje.

Selaković je podvukao da su izuzetno dobri odnosi dvojice predsednika Vučića i Alijeva usmerivač svemu onome što državni sektor treba da uradi kako bi se nastavilo sa jačanjem saradnje na svim poljima.

Ministar je ocenio da se Azerbejdžan izuzetno brzo razvija i da je taj ubrzani razvoj, uz naše dobre političke odnose, šansa da mnoge stvari u budućnosti radimo zajedno.

Selaković je istakao da je u svim susretima sa azerbejdžanskim zvaničnicima konstatovano da naše dve države dele zajedničke pozicije i vrednosti, na prvom mestu poštovanje principa međunarodnog prava. Naglasio je da Azerbejdžan podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da naša zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana.

Ministar je istakao da je u okviru posete održana i šesta sednica Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, kao i poslovni forum na kojem je učestvovalo deset kompanija iz Srbija, ali i pokazano veliko interesovanje azerbejdžanskih kompanija za ulaganja u Srbiji.

„Cilj ove posete je bio da ojačamo naše političke odnose, ali i da dobro pripremimo posetu predsednika Alijeva Beogradu, koja će biti  realizovana 10. oktobra“, rekao je ministar i dodao je veoma važno što će nakon te posete, Srbija i Azerbejdžan zajednički organizovati skup na visokom nivou kojim će biti obeležena 60. godišnjica održavanja Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Šef srpske diplomatije poručio je da Srbija i dalje poštuje nasleđe nekadašnje Jugoslavije, i da skupom u Beogradu želi da pokaže privrženost vrednostima Pokreta, ali i miru, solidarnosti, borbi za slobodniji, razvijeniji svet.