Selaković razgovarao sa Željkom Cvijanović

23. Jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, sa kojom je razgovarao o nizu tema od značaja za specijalne i paralelne veze između Srbije i RS.

Specijalne i paralelne veze između Srbije i RS se, prema rečima ministra Selakovića, razvijaju, i u ovom trenutku su na istorijskom maksimumu, odnosno na najvišem nivou  otkad je sporazum zaključen i otkad Srbija i RS zajedno postoje i deluju.

„Sa jedne strane, poštujući teritorijalni integritet BiH, Srbija se trudi da sa svim svojim susedima razvija najbolje moguće političke, ekonomske i svake druge odnose, ali sa druge strane, poštujući i rukovodeći se Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS, Srbija ne zaboravlja svoj narod i RS kao entitet ustanovljen i potvrđen Dejtonskim sporazumom“, kazao je Selaković posle sastanka. 

Jedna od tema je, kako je dodao, bila i funkcionisanje zajedničke srpske dijaspore i aktivnosti na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta.

Selaković je sagovornicu informisao o planovima za otvaranje dopunskih škola srpskog jezika za dijasporu, izrazivši očekivanje da će se u taj program uključiti i nastavnici iz RS.

Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

„Dogovorili smo se da srpska dijaspora zajednički proslavlja našu trobojku i 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front“, kazao je Selaković.

Predsednica Cvijanović je posle sastanka rekla da je važno raditi na jačanju institucionalnih veza Srbije i RS, i da je za građane RS važno da Srbija bude stabilna i jaka.

Prema njenim rečima, današnji dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori je od velike važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta Srba izvan Srbije i RS.

Cvijanović je zahvalila na ekonomskoj pomoći Srbije tokom prethodnih godina, izrazivši očekivanje da će zajednički infrastrukturni projekti nastaviti da se realizuju u interesu građana Srbije i RS.

Sagovornici su se, između ostalog, osvrnuli i na najnoviju o odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH.

„Naš stav je vrlo jasan: nametnute odluke i stavovi, u ovom slučaju nametnuti zakoni, nikome ništa dobro nisu doneli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta. Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam izneo“, rekao je Selaković.

„Želim da verujem da će stabilnost moći da se očuva, ali veliko je pitanje šta će se u budućnosti dešavati“, poručio je šef srpske diplomatije.

Cvijanović je ocenila da je današnja nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimerena demokratiji i nazadna, i da može vratiti BiH dve ili tri decenije unazad.

„Neprihvatljivo je da u 21. veku imate nekoga ko je neizabrani stranac i nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima. Mislim da je ovo početak jedne teške ere… Moja poruka građanima i institucijama u RS je da znamo šta radimo, jačamo RS, jačamo našu svest o sebi, jačamo naše veze sa Srbijom“, izjavila je Cvijanović.

Prema njenim rečima, Valentin Incko je doprineo da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje i da bude dodatno neraspoložena prema svojim građanima.

„Smatram da je ovo korak unazad koji je pokazao svo licemerstvo međunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku“, rekla je Cvijanović, dodajući da se danas otišlo mnogo koraka unazad od suštinskog pomirenja u BiH.

„Ambasade reaguju i govore kako je ovo korak ka pomirenju, ja moram da kažem da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisanje u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH“, rekla je Cvijanović.