Selaković razgovarao sa predsednikom Saveta bezbednosti UN

15. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kenijskim ambasadorom Martinom Kimanijem, uoči održavanja sednice o redovnom izveštaju Generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Selaković je sagovornika upoznao sa najnovijom serijom napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji, istakavši da je u poslednjem upadu specijalne prištinske policije na sever pokrajine Srećko Sofronijević teško ranjen puščanim metkom, a da je od posledica hemikalija korišćenih u intervenciji preminula je 71-ogodišnja Verica Đelić.

Prema rečima ministra Selakovića, Beograd dosledno stoji na poziciji da je dijalog jedini način za postizanje održivih rešenja na Kosovu i Metohiji i osuđuje jednostrane akte Prištine.

Šef srpske diplomatije je sagovornika informisao i o činjenici da Priština više od 101 meseca ne sprovodi Briselski sporazum i da odbija da omogući realizaciju njegovog ključnog elementa, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Selaković je Kimaniju preneo i utiske sa nedavno održanog skupa povodom 60. godišnjice pokreta nesvrstanih država u Beogradu, istakavši da je to bio verovatno najveći multilateralni događaj u svetu ove godine, posle Generalne skupštine UN.     

Ministar je ambasadoru Kimaniju preneo i da se u Beogradu, na margini skupa PNZ, sastao sa  državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom, sa kojim je imao koristan razgovor o jačanju bilateralnih veza, i kome je još jednom, u ime Srbije i njenih građana, zahvalio zbog jasnog stava Kenije po pitanju Kosova i Metohije.