Selaković: Nemačka jedan od naših najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera

30. Jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke Migelom Bergerom sa kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u regionu zapadnog Balkana.

Ministar Selaković je bilateralne odnose ocenio kao veoma dobre, istakavši da njima, u velikoj meri, doprinose i lični i prijateljski odnosi predsednika Vučića i kancelarke Merkel. Takođe, posebno je izrazio zadovoljstvo što uskoro očekujemo posetu kancelarke Merkel Srbiji, te da smo, prema njegovim rečima, u tom smislu koncentrisani na pripremu zaključivanja više međudržavnih sporazuma, naročito u oblasti kulture, obrazovanja i nauke. 

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je rekao da je Nemačka  jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera. U tom kontekstu, ministar je ukazao na značaj saradnje sa Nemačkom u oblasti dualnog obrazovanja, takođe istakavši da je jedan od važnih interesa Srbije povećanje investicija u infrastrukturne projekte.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i zahvalio Nemačkoj, kao jednom od naših najznačajnih političkih partnera, na podršci koju pruža politici proširenja i unapređenje političkog dijaloga Srbije i regiona sa EU.

Razgovarajući o regionalnim inicijativama, Selaković se osvrnuo na značaj „Berlinskog procesa“ napomenuvši da je taj forum u značajnoj meri doprineo ubrzanju određenih procesa i stvaranju neophodnih uslova za bliže povezivanje u našem regionu.

Ministar Selaković uputio je izraze saučešća Nemačkoj zbog žrtava u neverovatnim poplavama koje su nedavno pogodile tu zemlju, ponovivši da je Srbija spremna da pruži pomoć u otklanjanju njenih posledica.