Selaković: Naš interes je mir

09. May 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je interes naše zemlje jasan, a to je mir, jer bez njega nema napretka, oporavka i razvoja.

Selaković je rekao da je naš interes i da Srbija i Republika Srpska ne dozvole da budu izolovane, već da budu sastavni deo sveta kako bi mogle da ostvaruju svoje interese, ali da ne treba da gajimo iluziju da je međunarodno pravo živo, jer je, kako kaže, sahranjeno.

"Moramo da shvatimo da Srbiji nije dozvoljeno ono što je dozvoljeno drugima", rekao je Selaković gostujući na TV Pink.

Govoreći o idejama promena granica, Selaković je kazao da, ako neko gaji ideje o nepromenjivosti granica, to su Srbija i njeno rukovodstvo, ali da neki nisu spremni da cene argumente međunarodnog prava.

Šef diplomatije je ocenio da se sada toliko priča o navodnom genocidu Srbije, jer se iz više centara ujedinjeno deluje prema Srbiji iz jednog razloga - a to je što im smeta privredni i svaki drugi razvoj Srbije koji, kaže, ne može ni sa čim da se poredi.

"Kada odete u druge zemlje vidite koliko je ovaj uspeh koji je Srbija uspela da postigne pod (predsednikom Aleksandrom) Vučićem veliki. Samo pitajte naše ljude iz dijaspore kako je u zemljama u kojima žive i koliko su ponosni na svoju Srbiju", rekao je Selaković i dodao da je njihov glavni problem to što Vučić nije ni Milošević ni DOS-ovac, i što drugačije pristupa problemima i vođenju države.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Selaković je podsetio da je Srbija dosta toga prećutala Hrvatskoj kada je pristupala EU.

"Sada imate tu vrstu licemerja da nam oni drže predavanja o pitanju nestalih lica. Mi imamo zajednički interes, nemojte nam prebacivati to. Nemojte nam držati pridike o logorima, vi koji niste raščistili sa prošlošću i onim što se dešavalo pre 80 godina", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da gradi kulturu sećanja na zločine koji su se dogodili nad srpskim narodom.

"Naši preci su 1918. doneli slobodu onima koji su ratovoli protiv njih pre četiri godine, misleći da su oni to radili zato što su morali, ali 23 godine kasnije to se ponovilo, jer o tome nisu govorili otvoreno. Naša obaveza prema našoj deci je da o tome govorimo", rekao je Selaković.

Izvor: Tanjug