Ministar Selaković raskrinkao laži Vljose Osmani

15. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izajavio je danas da je predstavnica privremenih institucija samouprave u Prištini Vljosa Osmani u kontinuitetu lagala na sednici Saveta bezbednosti UN.

„Građanka Srbije, gospođa Osmani-Sadriju, pričala je bajke opisujući lažnu državu kao jednog od svetskih šampiona mira i stabilnosti“, rekao je Selaković, koji je na sednici SBUN pokazao fotografije Srećka Sofronijevića, ranjenog u leđa prilikom poslednjeg upada ROSU na sever KiM, i zapitao da li je to delo šampiona mira i stabilnosti.

Njoj je, kako je konstatovao, dozvoljeno da laže zato što ne predstavlja nikoga osim sebe, iako je neoboriva istina da unilateralizam Prištine uništava sve napore da se dođe do održivog kompromisnog rešenja kroz dijalog. 

„Ona je ćutala o činjenici da je njihova lažna država zasnovana na ratnim zločinima i da su njeni osnivači u zatvoru. Ćutala je o srpskim žrtvama i etničkom čišćenju koje potvrđuje činjenica da i dalje više od 200.000  interno raseljenih lica čeka više od 22 godine kako bi se vratili svojim kućama“, rekao je Selaković. 

Šef srpske diplomatije citirao je izjave Aljbina Kurtija i Vljose Osmani kojima se otvoreno poručuje da Priština neće dozvoliti osnivanje Zajednice srpskih opština. 

„Balkanski Koljači poput Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, koji su kidnapovali civile i trgovali njihovim organima, nalaze se u zatvoru i pred njima je krivični proces“, rekao je Selaković. 

Ukazao je na laž o 20.000 žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba na KiM, jer, prema prošlom izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, status žrtava seksualnog nasilja potvrđen je za 912 osoba.

Ministar Selaković uložio je protest predsedavajućem zbog toga što je predstavniku Prištine uopšte dozvoljeno da uđe u salu za sednice sa maskom sa simbolima lažne države „Kosovo“.