Ministar Dačić razgovarao sa Bertranom Buiksom

01. apr 2024.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić susreo se danas sa Bertranom Buiksom, šefom francuske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i predsedavajućim Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ministar Dačić je izrazio razočaranje zbog usvajanja Nacrta mišljenja izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dore Bakojani o zahtevu tzv. „Kosova“ za članstvo u Savetu Evrope, na vanrednom sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE, u kome su kao uslovi za prijem tzv. „Kosova“ izostavljeni osnivanje Zajednice srpskih opština i rešenje za pitanje eksproprijacija na severu Kosova i Metohije.

Istakao je da je Kosovo i Metohija istorijski važan deo Srbije, podsetivši na vekovno prijateljstvo Srbije i Francuske tokom oba svetska rata, kao i na činjenicu da su uvek bile na pravoj strani istorije.

Ministar Dačić je preneo da očekuje da francuski poslanici u PSSE imaju više razumevanja za naše argumente na predstojećem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kom će se razmatrati Nacrt mišljenja o zahtevu za prijem tzv. „Kosova“ u Savet Evrope.

Bertran Buiks je istakao da je Francuska iskreni prijatelj Srbije, kao i da podržava pregovore i dijalog po pitanju zahteva za prijem tzv. „Kosova“ u Savet Evrope. Francuska ostaje otvorena za dijalog sa srpskom delegacijom pri PSSE i ima razumevanja za stavove naše strane po ovom pitanju.