Zambija: Prigodna svečanost povodom Dana državnosti RS i izbora i ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija

22. Feb 2021.
Povodom Dana državnosti Republike Srbije i ustoličenja partijarha srpskog gospodina Porfirija u saradnji Ambasade Republike Srbije, naše dijaspore i Grčke pravoslavne opštine, u Zambiji, u Lusaki je organizovana prigodna svečanost.

Posle liturgijske službe u crkvi sv. Aleksandra, mitropolit Zambije Joanis je povodom Dana državnosti i izbora i ustoličenja Njegove svetosti Porfirija uputio prigodne čestitke.

Ispred DKP RS Lusaka prisutnima se obratio otpravnik poslova Aleksandar Marković koji je u kraćem izlaganju podsetio na značaj praznika Sretenje, kao jednog od najvažnijeg datuma u istorijskom, političkom i verskom kalendaru moderne Srbije.

Potom je, na imanju Grčke pravoslavne opštine u Zambiji, u organizaciji naše dijaspore, ovaj put predvođene Mariselom Duraković Markatou, za sve prisutne pripremljeno domaće posluženje.

U skladu sa smernicama Republike Zambije u vezi sa javnim okupljanjima tokom aktuelne pandemije, svečanosti je prisustvovalo do trideset osoba, među kojima su bili prisutni i počasni konzuli Grčke i Kipra.