Seul: Sastanak ambasadora Grbića sa predstavnicima Asocijacije video igara Srbije koji su u poseti Republici Koreji

15. maj 2023.
U Ambasadi Republike Srbije u Seulu održan je sastanak sa predstavnicima Asocijacije industrije video igara Srbije (The Serbian Games Association – SGA), predsednicom Upravnog odbora SGA Marijom Ilić i projektnim menadžerom Nenadom Jovanovskim, koji borave u poseti Republici Koreji.

Sagovornici su predstavili Asocijaciju, te obavestili da je cilj njihovog boravka u Seulu uspostavljanje kontakata i razmena iskustava sa potencijalnim partnerima iz Republike Koreje, u oblasti industrije video-igara, u kojoj se korejske kompanije vrlo visoko kotiraju na globalnom planu. Osim njih, Seul su ovim povodom posetili i Zoja Kukuć, koja je na čelu inicijative „Start It“, i Tanja Kuzmanov direktor za jugoistočnu Evropu u multinacionalnoj kompaniji „PwC“.

Sagovornici su preneli da će, tokom boravka u Seulu, imati sastanke u Korejskoj asocijaciji industrije video igara – KGAMES, sa kojom je Ambasada, takođe, prethodno održala sastanak, kao i sa većim brojem korejskih kompanija iz ove oblasti. Obavestili su da će Asocijacija nastojati da, u saradnji sa korejskim partnerima, osmisli programe podrške za gejming kompanije u Srbiji, ali i iz šireg regiona jugoistočne Evrope, u kome se Beograd pozicionirao kao regionalni centar u ovoj oblasti kreativnih industrija.

Istovremeno, sagovornici su predstavili trendove rasta gejming industrije u Srbiji poslednjih godina (15% rast godišnje, preko 150 miliona USD profita, sa preko 150 malih i srednjih kompanija/timova), te obavestili o aktuelnim aktivnostima Asocijacije i njenih članova.