Đurić: Neophodno je pronaći pravično rešenje na KiM

20. Apr 2021.
Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američim Državama Marko Đurić kazao je da je Srbija potpuno svesna realnosti s kojom je suočena na Kosovu i Metohiji, naglasivši da je neophodno pronaći pravično rešenje, kojim bi i Beograd i Priština bili jednako zadovoljni.

U intervjuu za mesečnik „Vašington diplomat“ ambasador Đurić rekao je da je Kosovo i Metohija za Srbe kolevka nacionalnog identiteta i mesto gde počivaju naši kraljevi i naši sveci.

Ambasador Đurić istakao je da na Kosovu i Metohiji živi i srpski narod, te da Srbija svoju južnu pokrajinu smatra delom svoje teritorije.

Takođe, Đurić je podvukao da je Srbija otvorena za razgovor baziran na kompromisu kojim bi se rešilo pitanje Kosova i Metohije, a u regionu uspostavili trajni mir i stabilnost.

„Želimo da se to učini tako da se nijedna strana ne oseti povređenom, tako da se bar delimično zadovolje ambicije i jednih, i drugih. To svakako nije lak zadatak. Ali moramo početi da razgovaramo, jer bolje je da razgovaramo hiljadu dana, nego da i jedan dan budemo u sukobu“, ukazao je Đurić.

On je podsetio da se ekonomski napredak neće dogoditi sve dok se ne pronađe rešenje za politički ćorsokak u kojem se nalaze Beograd i Priština.

Ambasador Đurić zbog toga želi da ambasada Srbije u Vašingtonu postane raskrsnica za saradnju i ekonomski napredak obe strane, mesto koje će uticati na to da se sruše sve veštačke barijere koje ometaju slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

„Želimo da stvorimo balkansku, mini šengen zonu, koja bi predstavljala isto ono što je učinjeno i u Zapadnoj Evropi. Očekujem da će biti veoma teško sarađivati sa novom vladom tzv. Kosova jer je novi premijer (privremenih institucija samouprave u Prištini) Aljbin Kurti na samom početku svog mandata izjavio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet“, navodi Đurić.

Ambasador Srbije zaključio je da misli da je takav stav pogrešan, jer je Prištini rešenje konflikta potrebnije nego Bogradu.

„Naša ekonomija raste, a na tzv. Kosovu imate 30 odsto radno sposobnih koji su nezaposleni“, predočio je Đurić i istakao da je njegov prioritet, kao ambasadora Srbije u Vašingtonu, da produbi veze između Vašingtona i Beograda i ojača poverenje između dve zemlje.

„Voleli bismo da predsednik SAD dođe u posetu Srbiji“, poručio je ambasador Đurić u intervjuu za vašingtonski list.

Izvor: Tanjug