Berlin: Ambasadorka Janković za „Berliner cajtung“ povodom situacije na KiM

10. jan 2023.
Ambasadorka Republike Srbije u Nemačkoj Snežana Janković dala je intervju za "Berliner cajtung" povodom situacije na Kosovu i Metohiji i ranjavanja srpske dece kod Štrpca.

U tekstu objavljenom u ovom dnevnom listu ambasadorka je istakla da je ranjavanje Srba, jedanaestogodišnjeg deteta i dvadesetjednogodišnjeg mladića, od strane Albanca, pripadnika tzv. Kosovskih snaga bezbednosti, na pravoslavni Badnji dan, dokaz da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u strahu, nesigurnosti i suočeni sa stalnim pretnjama.

To je takođe znak da međunarodna zajednica mora hitno da reaguje kako bi se zaustavile antisrpske akcije i teror nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Naglasivši da je za Srbiju apsolutno najviši prioritet očuvanje mira i stabilnosti kako bi nastavila svoj privredni rast i razvoj i privukla nove investicije, osudila je opasne unilateralne poteze Prištine, koji dovode do eskalacije tenzija,koji su, uz sve ostale probleme sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, i uz odbijanje Aljbina Kurtija da osnuje Zajednicu srpskih opština i ispuni obavezu Prištine iz Briselskog sporazuma potpisanog još 2013. godine, doveli do izlaska Srba iz privremenih institucija.

Ambasadorka je napomenula da Sjedinjene Američke Države traže da Priština konačno pristupi osnivanju Zajednice srpskih opština, ali da nažalost nismo optimistični u pogledu situacije na Kosovu i Metohiji. "Stoga je izuzetno važno da EU pojača pritisak na Prištinu u cilju ispunjavanja ove obaveze", naglasila je ambasadorka.

Na pitanje novinara o zahtevu Evropske unije da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije, ambasadorka je odgovorila da je Srbija jasno osudila napad Rusije na Ukrajinu.

"Srbija zna šta znači napad na suverenu zemlju suprotan međunarodnom pravu, jer je i sama bila žrtva takvog napada 1999. godine, kao i sankcija čitavih deset godina", istakla je ambasadorka.

Srbija se sankcijama nije priključila zbog zaštite sopstvenih nacionalnih interesa i velike energetske zavisnosti od Rusije, kao i iz moralnih razloga i sopstvenog iskustva da sankcije, čiji legitimitet mora da bude potvrđen u Ujedinjenim nacijama, najviše pogađaju obične građane, naglasila je ona.