VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza za boravak do 90 dana.
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za nosioce svih vrsta pasoša Republike Srbije potrebna je viza. Za nosioca putnog lista u tranzitu takođe je potrebna viza. Zahtevi za vizu mogu se podneti u Ambasadi Republike Senegal u Berlinu (kao i drugim ambasadama Senegala, ukoliko se nalazite van Srbije).
Dozvoljen je unos 1 boksa cigareta, 50 cigara ili 250 gr duvana, kao i unos 1 l bilo kog alkoholnog pića.
Svaki novčani iznos veći od 1 000 000 senegalskih franaka (franc CFA), što je oko 1.500 evra, mora biti prijavljen na ulasku u zemlju, uz potvrdu o poreklu novca. 

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nema zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Vakcinacija nije obavezna (od 2007. godine), ali se ona preporučuje protiv malarije i hepatitisa A. U obzir dolazi i vakcinacija protiv žute groznice (mada od 2002. godine nije bilo slučajeva ove bolesti u Senegalu). Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Kretanje je slobodno, ali je potrebna obazrivost jer je zabeleženo nekoliko slučajeva kidnapovanja stranaca. Iako se situacija u Senegalu ocenjuje kao stabilna, potrebno je izbegavati kretanje u delovima zemlje koji se graniče sa Malijem, zbog mogućih napada salafističkih pobunjenika, kao i područjima prema Mauritaniji. Ukoliko je putovanje neophodno, ne treba ga preduzimati noću, niti samostalno. U Dakaru postoji rizik napada zbog pljačke. Zbog toga se ne preporučuje nošenje nakita i veće sume novca.
Potrebno je izbegavati kretanje peške, posebno noću. Kod korišćenja automobila, preporučuje se da prozori budu zatvoreni.

TRANSPORT – Senegal ima veći broj aerodroma, a najnoviji i najvažniji je međunarodni aerodrom u Dakaru, Blaise-Diagne.
Putevi između velikih gradova su u dobrom stanju, s tim što je potrebno voditi računa o brzini i izbegavati kretanje u periodu juli-oktobar, zbog velike količine padavina. U slučaju saobraćajne nezgode u Dakaru, kontaktirati centralni policijski komesarijat ili Žandarmeriju. Za ostale delove zemlje, obratiti se prvoj policijskoj ili žandarmerijskoj stanici.

OSTALO – Nacionalna valuta u Senegalu je CFA franak.
U svim prilikama, preporučuje se pristojno i ljubazno ponašanje.

Kontakti:
Prilikom boravka u Senegealu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rabatu, Kraljevina Maroko, putem telefona +212537752201 i elektronske adrese ambrsrabat@gmail.com, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Senegal.