VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 60 dana, u okviru perioda od 6 meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za boravak do dva meseca iz turstičkih razloga viza se može dobiti na aerodromu. Poslovne vize se izdaju u Ambasadi u Italiji

Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Dominikansku Republiku građanima R. Srbije potreban je važeći pasoš i turistička propusnica – „Tarjeta de Turista" (za turistički boravak do 30 dana), koja se pribavlja na šalterima pre pasoške kontrole, na aerodromu, lučkim kapetanijama i granici sa R. Haiti, po ceni od 10 USD, u efektivnom novcu. Imigracioni organi uzeće polovinu propusnice prilikom ulaska, a drugu polovinu prilikom izlaska iz zemlje, te je potrebno da turisti sačuvaju drugi deo. Pojedine turističke agencije uračunavaju u aranžman iznos za turističku propusnicu. Od putnika se traži da, pre dolaska na pasošku kontrolu poseduju i popunjen obrazac o ulasku i izlasku iz zemlje – „Planilla de embarque y desembarque". Prilikom izlaska iz zemlje plaća se 20 USD (pojedine avio linije uključuju iznos u cenu avio-karte), te se preporučuje da se ovaj iznos poseduju u gotovom novcu. Ukoliko se u Dominikansku Republiku putuje sa detetom koje ne nosi isto prezime kao i putnik, potrebno je dokazati srodstvo izvodom iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Ako dete putuje sa licem koje mu nije roditelj, potrebno je ovlašćenje roditelja, propisno overeno pečatom Apostille i prevedeno kod sudskog tumača.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne postoje obavezne vakcine za putovanje u ovu zemlju, ali se preporučuje posedovanje važećeg zdravstvenog osiguranja, obzirom na izuzetno visoke cene lekarskih usluga. Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/dom/ .

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednost u turističkim zonama, koje su restriktivne za lica koja nisu gosti hotela, je dobra, ipak, potrebno je biti oprezan sa sitnim prevarama i krađama. Ne preporučuje se kretanje van ovih zona, jer preti opasnost od krađa, prepada, čak i otmica. Postoji sklonost ka izmamljivanju novca, davanju pogrešnih informacija, te je potrebno biti pažljiv.

TRANSPORT – Dominikanska Republika raspolaže sa 7 međunarodnih aerodroma, od kojih su najvažniji u Santo Domingu, Bavaru i Puerto Plati. Autobuski prevoz (Metro Bus ili Carib Tours) je prihvatljiv, klimatizovan i komotan. Iznajmljivanje automobila je po ceni od oko 60 USD dnevno za vozilo srednje kategorije, sa osiguranjem. Automobil mogu iznajmiti lica starija od 25 godina, uz posedovanje važeće vozačke dozvole R. Srbije.

OSTALO – Zvanična valuta je dominikanski pesos, a najadekvatnija strana valuta je USD. U svim hotelima, bankama i menjačnicama zvanično se menjaju i USD i EVRO.

Kontakti:
Prilikom boravka u Dominikanskoj Republici, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Havani, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Dominikansku Republiku, putem sledećih kontakt telefona: + 53 72042488 i 72042607, kao i na mobilni + 535 2910430, odnosno putem elektronske adrese. konzsrbhav@gmail.com.