VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljanima Republike Srbije nije dozvoljen ulazak u Bahrein, osim za lica sa odobrenim boravkom. Putnici sa odobrenim boravkom mogu da uđu sa negativnim PCR testom (ne stariji od 72č pre puta) i uz ponovno PCR testiranje po dolasku u Bahrein.
Putnicima mlađim od 6 godina dozvoljen je ulazak bez PCR testa, nezavisno od toga da li imaju regulisan boravak ili ne.
Putnicima može biti određen karantin u trajanju do 10 dana, osim za lica sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 koja je izdata u Bahreinu, na Kipru, u Grčkoj, Mađarskoj, Izraelu, Kuvajtu, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Sejšelima i UAE, kojom se dokazuje da su bili potpuno vakcinisani najmanje 14 dana pre dolaska, kao i za lica sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 koja je izdata u zemljama koje ispunjavaju uslove za izdavanje vize po dolasku.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Bahrein.Viza se može pribaviti preko internet stranica: https://www.evisa.gov.bh/ i https://www.evisa.gov.bh/VISA/visaInput#, a pozivar ima obavezu da original vize uruči na graničnom prelazu.
Pribavljanje vize može se obaviti i preko Ambasade Bahreina u Moskvi, Ruska Federacija, koja pokriva R. Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi: tel.+7499/9950 900, faks:+7499/995 0113, email: moscow.mission@mofa.gov.bh

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:
    
ZDRAVSTVENA SITUACIJA –
Vakcine nisu potrebne. Isključivo flaširana voda se koristi za piće i kuvanje. Treba izbegavati sveže salate zbog ameba. Higijenu ruku držati na visokom nivou zbog opasnosti od žutice.
Treba imati u vidu ekstremne klimatske uslove kao što su temperature preko 50 stepeni sa visokim procentom vlage.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Situacija u Bahreinu je generalno bezbedna. Neophodno je poštovati tradiciju i običaje čije kršenje se smatra nemoralnim i kažnjivo je. 
Nije dozvoljeno konzumiranje hrane i pića, kao i pušenje na javnim mestima u vreme Ramazana.
Takođe, treba izbegavati javno ispoljavanje nežnosti između polova.
Posebnu pažnju treba da obrate žene koje treba da budu obučene tako da su im osim glave svi delovi tela pokriveni. Potrebno je da izbegavaju samostalni odlazak na javne plaže, kao i da se same kreću peške ili taksijem u večernjim časovima.

TRANSPORT – Kraljevina Bahrein je najmanja ostrvska zemlja u Zalivu. Međunarodni aerodrom se nalazi u gradu Manama, razvijen je i pomorski transport, ali ne i železnički.
Za upravljanje motornim vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola.
Izazivanje saobraćajne nesreće pod dejstvom alkohola spada u teško krivično delo. Javni prevoz je slabo razvijen. Uglavnom se koristi taksi koji je jeftin.

OSTALO – Nacionalna valuta Bahreina je bahreinski dinar čiji je odnos u januaru 2021. godine 1bhd=2,65$. Korišćenje platnih kartica naših banaka nije moguće.
Hotelski smeštaj i restorani su skupi, kao i medicinske usluge.
Životni standard je prilagođen potrebama sopstvenog stanovništva, turizam je još uvek nedovoljno razvijen.

Kontakti:
    
Prilikom boravka u Kraljevini Bahrein, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Državi Kuvajt, koja se nalazi na adresi Bayan, BlockNo. 13, Street No.1, Villa No.18, Safat13066,    P.O.Box20511 KUWAIT, STATE OF KUWAIT, putem sledećeg kontakt telefona: +965 253 75 042, +965 253 75 045 i elektronske adrese: embrskw@gmail.com i serbkonzkw@gmail.com    

(Poslednje ažurirano nedelja, 07. februar 2021.)