VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za turistički boravak do 3 meseca
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu potrebna je viza

 

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE:
Srpskim državljanima, nosiocima običnih pasoša, nije potrebna viza za turističku posetu i boravak u Argentini do 90 dana.
Za nosioce PL u tranzitu potrebna je viza.

SOCIJALNI SPORAZUMI:
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Srbija i Argentina nemaju ugovor o međusobnom zdravsvetnom osiguranju svojih građana, pa se preporučuje putno zdravstveno osiguranje.
Opšta sanitarna situacija u Argentini je dobra, uz preporuku da se pije samo flaširana voda.
Broj telefona hitne pomoći je 107. Takođe, postoje i državne bolnice koje su besplatne za hitne intervencije (Hospital General de Agudos "Dr. Juan A. Fernández", Av. Cerviño 3356, tel: 011 4808-2600; i Hospital «Bernardino Rivadavia», Avenida Las Heras 2670, tel: 011 4809-2000). Jedna od kvalitetnijih privatnih bolnica u Buenos Ajresu je Instituto Argentino de Diagnostico y Tratamiento (adresa Marcelo Torcato de Alvear 2346, tel: 011 4965-1100).

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Građanima Srbije koji putuju ili borave u Argentini preporučujemo da izbegavaju kretanje u kasnim satima, da se kreću u grupama, da sa sobom ne nose stvari od vrednosti, kao i da nose kopije putnih isprava. U slučaju bilo kakvih problema, molimo građane da se jave policiji na broj telefona 911.
U gradu Buenos Ajresu bezbednosna situacija nije rizična, ali građanima preporučujemo da se, iz predostrožnosti, pridržavaju pomenutih mera bezbednosti.
Najveću pretnju predstavljaju saobraćajne nesreće izazvane nepoštovanjem saobraćajnih pravila i prebrzom vožnjom.
U blizini granica, pre svega sa Brazilom i Paragvajom postoje kriminalne grupe koje se bave švercom.
Kriminal u Buenos Ajresu i većim gradovima je na nivou uobičajenom za velike gradske centre. Ne preporučuje se nošenje vrednog nakita i satova. Povremeno se dešavaju i tzv. „ekspres kidnapovanja", gde se žrtva primorava da da sav novac koji ima kod sebe i koji može da izvadi iz automata preko bankovne kartice. Posebno je rasprostranjena krađa mobilnih telefona, zbog čega je preporučljivo da se isti ne koriste na javnim mestima. Nije preporučljivo da maloletna deca i adolescenti putuju sami. Pasoše i sve vredne stvari trebalo bi držati u hotelskom sefu i sa sobom nositi fotokopiju putne isprave. U javnom gradskom prevozu treba preduzimati uobičajene mere predostrožnosti u vezi sa džeparenjem i krađom. U slučaju ulične pljačke, ne preporučuje se pružanje otpora, s obzirom da su napadači najčešće naoružani.
U okviru Argentinske federalne policije deluje Policijska turistička jedinica, kojoj se prijavljuje kriminal protiv turista. U Buenos Ajresu, ova jedinica se nalazi u ulici Corrientes 436, tel: 4346 5748 (pozivi iz Buenos Ajresa) i 0800 999 5000 (pozivi iz ostalih delova zemlje).

TRANSPORT – Međunarodni aerodrom u Argentini je Ezeiza u Buenos Ajresu. Buenos Ajres je i glavna argentinska međunarodna luka. Železnička mreža je dobro organizovana u Provinciji Buenos Ajres.
Javni transport unutar Argentine je u principu bezbedan i dobro organizovan, sa domaćim letovima i razvijenom mrežom autobuskih linija. Putevi u celoj zemlji su dobri.
Argentina je članica Ženevske konvencije o saobraćaju na putevima iz 1949. godine i za vožnju u Argentini strani turisti moraju, pored nacionalne vozačke dozvole, posedovati i međunarodnu vozačku dozvolu izdatu u skladu sa međunarodnim propisima, koja ima rok važenja minimum dve godine i da je vozač stariji od 21 godine.

OSTALO – Argentinski carinski propisi su veoma strogi u vezi sa privremenim unošenjem i iznošenjem oružja, lekova ili zaštićenih životinjskih vrsta.
Prilikom ulaska i izlaska iz Argentine, postoji obaveza prijave keš novca u vrednosti većoj od 10.000 USA dolara, kao i dokaz o poreklu istog, ukoliko se poseduje veća suma.
Argentinska valuta je pezos. Kurs je vrlo promenljiv i potrebno ga je proveriti pred put. Zbog rasprostranjenosti lažnih novčanica, ne treba menjati novac kod uličnih prodavaca, već se preporučuje odlazak u zvanične menjačnice.
Prihvataju se sve važnije svetske platne kartice. Cena hotelskog smeštaja u Buenos Ajresu u proseku je od 50 do 250 USD. Za ishranu je dnevno potrebno od 30 do 70 USD. Cene taksi prevoza za kraće relacije su oko 5 USD. Poseta lekaru u proseku košta od 20 USD do 100 USD.

Kontakti:
Prilikom boravka u Argentini, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Buenos Airesu (adresa: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), putem sledećeg kontakt telefona: +541148133445 ili +541148133446 i elektronske adrese: srb.emb.argentina@mfa.rs