Сеул: Састанак амбасадора Грбића са председником Корејске асоцијације произвођача аутомобила

16. mai 2023.
Амбасадор Републике Србије у Републици Кореји Немања Грбић састао се са председником Корејске асоцијације произвођача аутомобила Канг Нам-хуном и сарадницима.

Председник Асоцијације, иначе бивши саветник председника Републике Кореје за економију засновану на знању и председник Корејске агенције за енергетику, представио је организацију и активности Асоцијације, истичући да је основана 1988. године, а да је данас чини пет највећих корејских аутомобилских компанија: „Hyundai Motor“, „Kia“, „GM Korea“, „Renault Korea“ и „SsangYong Motor“. Саговорник је истакао да су корејске компаније једне од глобалних лидера у овом сегменту индустрије, те да је Кореја тренутно 5. највећи светски произвођач аутомобила, а да је у домаћим фабрикама у 2021. години „Hyundai Motor“ произвео 1,62 милиона аутомобила, „Kia“ – 1,4 милиона, „GM Korea“ – 223.623, „Renault Korea“ – 128.328 и „SsangYong Motor“ (од скоро „KG Mobility“) 82.009.

Амбасадор Грбић је захвалио на изнетим информацијама и саговорника упознао са богатом традицијом ауто-индустрије у Србији, која сеже у међуратни период, а да се посебно после Другог светског рата ауто-индустрија профилисала као једна од водећих грана индустрије у Србији, тј. бившој Југославији. Представио је неке од највећих инвестиција у овој области, указавши да, иако тренутно у Србији нема присутних великих корејских произвођача аутомобила, више корејских компанија („Yura“, „LS“, „Kyungshin Cable“) производи делове за ауто-индустрију (каблове, електрична кућишта и сл), углавном намењене за извоз корејским фабрикама аутомобила у другим европским земљама. Подвукао је да се надамо да ће највећи корејски произвођачи у наредном периоду увидети потенцијале и олакшице које Србија може да понуди када је реч о привлачењу страних инвестиција у ову индустријску грану.