Ђурић са шефом дипломатије Тувалуа

30. Aug 2024.
На маргинама 53. састанка лидера Форума пацифичких острва у Краљевини Тонги, шеф српске дипломатије Марко Ђурић разговарао је са министром спољних послова, рада и трговине Тувалуа Полсоном Панапом.

“Односе са Пацификом Србија развија дугорочно због заједничких вредности које делимо са земљама као што је Тувалу, које су можда географски удаљене, али једнако желе да буду политички самосталне, економски битне и међусобно повезане”, рекао је Ђурић.

У том контексту, подвукао је значај интензивније динамике политичког дијалога, али и заједничког рада на програмима и пројектима од конкретне користи за грађане, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

Поред позива да у наредном периоду посети Србију, министар Ђурић је саговорнику пренео и да би Србија, као домаћин, веома ценила учешће Тувалуа у оквиру Пацифичког павиљона, који ће бити посебно припремљен за острвске државе овог региона на предстојећој специјализованој изложби EКСПO 2027 у Београду.

У разматрању могућих области будуће сарадње, Ђурић је, поред економије, издвојио и могућност пружања подршке Тувалуу у дигиталној трансформацији, нарочито у домену е-управе.