Ђурић: Србија је земља која гледа цео свет као своје пријатеље и то је њена компаративна предност

27. Aug 2024.
Шеф српске дипломатије Марко Ђурић данас је, на маргинама 53. састанка лидера Форума пацифичких острва, који се одржава у Нукуалофи, главном граду Краљевине Тонге, био домаћин гала вечере посвећене Специјализованој изложби Експо 2027 у Београду.

Тим поводом, Ђурић је новинарима након свечаности рекао да су на гала вечери били присутни лидери пацифичких острва, међу којима су били председници, председници влада, као и министри спољних послова.

„Могли смо да Србију представимо на најбољи могући начин, да учврстимо наше релације са великим бројем, дакле, шеснаест пацифичких земаља и да позовемо ове људе да учествују на Експу, да користе Србију као једну од кључних авенија за сарадњу са Европом”, указао је Ђурић.

Министар Ђурић је навео да су на вечери били присутни и наши бројни партнери из Европе, те да су били позитивно изненађени чињеницом да је Србија успела да организује овакву врсту свечаности у срцу Пацифика.

„Поносан сам на цео тим, на наш Београд, на нашу Србију, на Експо, на председника и Владу, који су имали визију да Београд кандидују за један догађај, који је Србији дао тако значајну позицију и такву прилику у међународној заједници, а ми смо се потрудили да ту прилику овде искористимо”, истакао је министар.

Говорећи о учешћу Србије као специјалног госта на форуму пацифичких острва, шеф српске дипломатије је објаснио да од ове посете очекује јачање односа са низом пацифичких земаља, и то не само у уговорно-формалном смислу, већ и кроз јачање економске, привредне и културне сарадње.

Према речима Ђурића, у наредних неколико дана српску делегацију у Нукуалофи очекује низ сусрета, и то са представницима оних земаља које су увек подржавале Србију, и кад је реч о Косову и Метохији, и кад је реч о различитим резолуцијама Уједињених нација.

„Србија је земља, која гледа цео свет као своје пријатеље и то је наша компаративна предност. Та наша политика пружене руке, којом привлачимо за себе пријатеље из целог света, јесте наша упоредна предност и наш допринос, не само Србији, него и Европи и нашем региону”, закључио је шеф српске дипломатије.