Ђурић са амбасадором Кине Ли Мингом

02. Aug 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Народне Републике Кине у Републици Србији Ли Мингом.

Током разговора изражено је обострано задовољство одличним односима и развијеним политичким дијалогом на високом и највишем нивоу.  

Министар Ђурић је истакао да је челично пријатељство Србије и Кине добило нови импулс недавном посетом председника Си Ђинпинга, додавши да смо имали велику част што смо, након скоро осам година, имали прилику да поново угостимо председника Кине у Београду. 

Многобројни успеси које континуирано постижемо у свим областима сарадње резултат су, указао је министар, и блиске комуникације и личних пријатељских веза које негују председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг.

Шеф српске дипломатије изразио је захвалност на принципијелној подршци и доследном постављању пријатељске Кине када је реч о нашем територијалном интегритету и суверенитету, што је од непроцењивог значаја за заштиту наших виталних националних интереса, посебно у актуелним околностима повишених тензија и тешког положаја српског становништва на Косову и Метохији.

Министар Ђурић осврнуо се и на важност сарадње у области економије, која се динамично развија кроз реализацију капиталних пројеката у области друмске и железничке инфраструктуре и енергетике, праћене све већом инвестиционом сарадњом, али и растућом робном разменом.