Ђурић са министарком информисања и заштите животне средине Краљевине Тонге

29. aoû 2024.
На маргинама 53. састанка лидера Форума пацифичких острва, који се одржава у Нукуалофи, главном граду Краљевине Тонге, шеф српске дипломатије Марко Ђурић састао се са министарком информисања и заштите животне средине Краљевине Тонге Фекитамолоом Утоикаману.

Захваливши на позиву Србији да, у својству специјалног госта, учествује на форуму који је окупио сва пацифичка острва и бројне земље са свих континената, министар Ђурић је оценио да је овај скуп, на којем наша земља први пут учествује, изузетна прилика, не само да представимо Србију, већ и да пошаљемо поруку да желимо да се активније ангажујемо на изградњи и неговању односа са регионом Пацифика.

“Србија жели да јача постојеће и гради нове везе на свим меридијанима, без обзира на географску удаљеност, јер увек можемо да пронађемо тачке сарадње у заједничком интересу”, навео је Ђурић.

Када је реч о конкретним областима билатералне сарадње, Ђурић је оценио да Србија и Тонга међусобне везе могу да јачају и кроз развој привреде, пољопривреде, образовања, као и у области информационих технологија.

У том смислу, указао је да би пројекат стипендирања студената под називом „Свет у Србији“ у великој мери допринео блискости наших народа, јер би долазак младих људи из Тонге на студије у нашу државу додатно ојачао везе у области образовања, културе, омладине и спорта, као и у другим областима.

Током боравка у Нукуалофи, шеф српске дипломатије имао је прилике да се сусретне и са премијером Краљевине Тонге Сијаосијем Соваленијем, као и са принцом престолонаследником Тупоутоаом Улукалалом и његовом супругом.