Ђурић са замеником премијера Новог Зеланда Питерсом

28. aoû 2024.
На маргинама 53. састанка лидера Форума пацифичких острва, који се одржава у Нукуалофи, главном граду Краљевине Тонге, министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се са замеником премијера и министром иностраних послова Новог Зеланда Винстоном Питерсом.

Констатујући да су, иако географски удаљени, Србија и Нови Зеланд повезани вишедеценијским дипломатским односима, Ђурић је нагласио да је управо та чињеница добар темељ за даљу надоградњу односа и продубљивање сарадње у свим областима.

“Србија гледа и изван граница свог региона у жељи да гради пријатељства и партнерства, а међу нацијама далеког Пацифика Нови Зеланд има једну од важних улога”, рекао је министар Ђурић. 

На билатералном плану, велики потенцијал препознаје се, према речима министра, у домену економске сарадње, која се претежно заснива на трговинској размени, као и у доменима научно-технолошке и културне сарадње, чијем даљем развоју, својим још активнијим ангажманом, значајна српска дијаспора која живи у овој пацифичкој држави може дати додатан замајац. 

Оценивши да би интензивирање политичког дијалога кроз размену посета на високом нивоу допринело бољем међусобном разумевању и заједничком проналажењу додатних могућности сарадње, шеф српске дипломатије изразио је наду да ће његов новозеландски колега бити у прилици да у наредном периоду посети Србију.