Ђурић: Борићемо се до краја за Србију којој не стављају амове

11. aoû 2024.
Као министар спољних послова Србије, желим да се огласим поводом протеста у Београду организованих под изговором забринутости за животну средину, због још увек само потенцијалне експлоатације литијума.

Поштујући право свих да изразе своје ставове и забринутости, снажно осуђујем синоћ виђене инциденте и облике насиља и увредљивог језика који подрива демократски процес и ремети јавни ред.

Желим посебно да нагласим да нам свакако није мање стало до чисте и здраве Србије од било кога од организатора и говорника на синоћњем протесту. Напротив. 

Такође, потпуно сам сигуран да ниједна земља у ширем окружењу не би себи дозволила да пропусти такву развојну шансу, и кроз посао који радим видим каква је и колика нервоза чак и због наговештаја могућности да би Србија могла да доживи прави квантни скок, муњевити економски и технолошки развој. 

Зато и не чуди што је толико много уложено политички, пропагандно, па и материјално да се та шанса осујети.

Лукаво осмишљена лавина лажи, дезинформација, манипулација емоцијама и родољубивим осећањима грађана затрпала је и затровала јавни простор, до нивоа да се други и другачији гласови готово не чују. Они који и покушају да нешто другачије кажу бивају стигматизовани и прогоњени. 

Желим зато да нагласим да ћу заједно са свима онима који желе и имају храбрости свим силама стајати уз председника Вучића и све колеге које имају храбрости да се боре за слободну и усправну Србију. 

Борићемо се до краја за Србију којој не стављају амове и чију памет не могу да вређају јефтиним манипулацијама.

Наглашавам још једном да од Приштине па надаље не постоји ниједан центар који би испустио овакву развојну шансу али и полугу геополитичког утицаја какву је као дар од Бога добила Србија у времену великих светских превирања.

Енергично се залажем за то да се о овом питању не одлучује на улици већ у институцијама, кроз слободан дијалог, без вређања и пропаганде и кроз демократске облике изражавања. 

Треба да наставимо да слободно и без притиска и уцена политиканата или спољних утицаја тражимо решење које задовољава потребу за економским развојем уз истовремено очување животне средине, и верујемо да се то може постићи само кроз међусобно поштовање, супростављање дезинформацијама и пропаганди и учешће најбољих домаћих и међународних стручњака.

Од суштинске је важности да се о овим питањима разговара на конструктиван и миран начин, без прибегавања насиљу или говору мржње.

Акти насиља и увредљиве поруке не само да одвраћају пажњу од важних питања, већ представљају и претњу за кохезију нашег друштва и владавину права. Све на радост непријатеља Србије.